Bafa gölü tabiat parkı ve çevresinin ekoturizm potansiyeli ve çevre sorunları
The potential of ecoturi̇sm and environmental problems of lake Bafa nature park and the sorounding area
- Tez No: 477889
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Çevre Sorunu, Koruma, Kirlilik, Bafa Gölü, Ecotourism, Environmental Problems, Protection, Contamination, Lake Bafa
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan turizm, yıllar içerisinde neredeyse tüm kitlelere ve coğrafyalara yayılmıştır. Dünya üzerindeki alanların bilinirliğinin artması, ulaşım imkanlarının kolaylaşması ve arzın yaratılması ile küçük ölçekte başlayan turizmin evrilerek kitle turizmi halini alması ise kısa zamanda gerçekleşmiştir. Sınırlı bir alanda yoğun olarak gerçekleştirilen kitle turizminin yıkıcılığına alternatif olarak ise XX. yüzyılın son çeyreğinde doğaya ve insana saygılı ekolojik turizm faaliyetleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Turizm faaliyetleri içerisinde doğa ve kültürel değerlerin korunması ve sürdürülebilir şekilde sonraki kuşaklara aktarılması ekoturizmin ana ilkesini oluşturmaktadır. Araştırmanın merkezi olan Bafa Gölü Tabiat Parkı ve çevresi doğal, kültürel ve tarihsel olarak eşsiz nitelikte bir alandır. Göl, 2000 yıl önce Ege Denizinin bir körfezi iken Büyük Menderes Nehri'nin getirdiği alüvyonlarla bugünkü halini almıştır. Büyük Menderes Nehri ile entegre sulak alan olan Bafa Gölü, zengin flora ve faunaya sahiptir. Göl ve gölün kıyı bandı tabiat parkı statüsüyle koruma altındadır. Fakat yakın zamanda ağırlıklı olarak Büyük Menderes Nehri'nden kaynaklı kirlilik ile göldeki yaşam tehlike altındadır. Bafa Gölü kıyısından yükselen Beşparmak Dağları antik dönem adıyla Latmos, üzerinde bulunan canlı yaşamı ile zengin bir alan olduğu kadar 8000 yıllık tarihi eserleriyle doğal ve kültürel miras alanıdır. Dağın içerisinde yer alan, ifade biçimi bakımında dünyada benzeri olmayan kaya resimleri ve zamanında Hristiyan keşişlerin yaşadığı birçok manastırın bulunduğu alanlar arkeolojik sit kapsamında korunmaktadır. Beşparmak Dağları, ilginç kaya oluşumları ile jeopark niteliğine sahip bir alandır. Fakat tüm bu özelliklerine rağmen Beşparmak Dağları'nda faaliyet gösteren maden ocakları doğal ve tarihsel alanları tehdit etmektedir. Bu araştırma ile bölgenin ekoturizm potansiyeli ve yerel halkın ekoturizme bakışı ve beklentileri ortaya çıkarılmıştır. Bu sayede, Bafa Gölü ve çevresinin ekolojik düzenine saygı duyarak bütüncül bir anlayışla değerlendirilmesi ile bölgenin korunarak kullanımına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tourism is emerged in economically developed countries and spread over almost all geographies over the years. In a short period of time, tourism which is started as a small scale tourism has evolved to mass tourism with the increase of the awareness of areas around the world, the ease of transportation and the improve in the preferment of tourists. In the last quarter of XX. century, ecological tourism activities emerged which is respectful to nature and human as an alternative to mass tourism. The main principle of ecotourism is to protect the naturel and cultural values and transfer them to the next generations as a philosophy of sustainability. Lake Bafa Nature Park and the surrounding area which is the center of the research is a unique area with its cultural, natural and historical values. 2000 years ago, Lake Bafa was a gulf of Aegeans Sea whereas it became a lake with the alluvion of Büyük Menderes River. Lake Bafa is a wetland with its' rich flora and fauna which is integrated with Büyük Menderes and it is a protected area with natural park status. However, recently life is in danger in Lake Bafa with the pollution which is mainly sourced from Büyük Menderes River. Lake Bafa is also a natural and cultural heritage area with 8000 year old historical artifacts. The rock paintings and the area that Christian monks lived are protected as an archaeological site. However, despite all these features the area is threatened with the mines. This research aims to reveal the potential of ecotourism and the attitudes and expectations of local people about ecotourism. In this way, Lake Bafa and the surrounding area can be evaluate with the holistic approach that is respectful to its' ecological scheme.