Genleştirilmiş perlit takviyeli farklı matrislerle metal köpük üretimi ve karakterizasyonu
Metal foam production and characterization of different matrices reinforced with expanded perlite
- Tez No: 477954
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP MURATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal Köpük, Alüminyum, Al6061, Genleştirilmiş perlit, TiH2
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Al ve Al6061 matrisleri farklı ağırlık oranlarında ve farklı boyutlarda genleştirilmiş perlit takviyesi ile ve toz metalurjisi yöntemi kullanılarak numuneler üretilmiştir. Bu numunelerde köpürtme ajanı olarak TiH2 kullanılmıştır. Üretilen numuneler belirli sıcaklıkta bekletilerek köpürtülmüştür. Hazırlanan numunelere farklı oranlarda genleştirilmiş perlit takviye edilerek, takviyenin köpük stabilizasyonuna etkisi incelenmiştir. Üretilen numunelerin yoğunlukları belirlenmiş, SEM, Isıl İletim Katsayısı, Mekanik Testler ve Mikro Yapı analizleri yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda genleştirilmiş perlit takviyenin köpük malzemede hücre stabilizasyonu sağladığı görülmüştür. Köpük oluşumunda, köpürtme süresi, takviye boyutu ve oranı, sıcaklık ve köpürtücü madde özelliklerinin köpük oluşumunu etkileyen başlıca parametreler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Al and Al6061 matrices were produced in different weight ratios and in different sizes by using expanded perlite reinforcement and powder metallurgy method. TiH2 was used as the foaming agent in these samples. The produced samples are frosted at a certain temperature. The prepared specimens were reinforced at different ratios with the expanded perlite, and the effect of the stabilization of the reinforcement was investigated. The densities of the produced samples were determined, SEM, Thermal Conductivity Coefficient, Mechanical Tests and Microstructure analyzes were made. As a result of the studies carried out, it has been found that the expanded perlite supplements provide cell stabilization in the foam material. In foaming, it has been determined that the foaming time, reinforcement size and ratio, temperature and foaming properties are the main parameters affecting foam formation. Keywords : Metal Foam, Aluminum, Al6061, Expanded Perlite, TiH2