Ankara havasında bulunan cladosporium ve alternaria sporlarının konsantrasyonu ve bu konsantrasyona meteorolojik faktörlerin etkisi. (1992-1993)
- Tez No: 47798
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cladosporium, Alternaria, Spor, Aerobiyoloji, Aeropalinoloji, Polusyon, Airborn, Allerji, Cladosporium, Alternaria, Spore, Aerobiyoloji, Aeropalinoloji, Pollusyon, Airborn, Allergy
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA HAVASINDA BULUNAN CLADOSPORİUM VE ALTERNARİA SPORLARININ KONSANTRASYONU VE BU KONSANTRASYONA METEOROLOJİK FAKTÖRLERİN ETKİSİ (1992-1993) Türkan CEYLAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilimdalı Danışman: Prof. Dr. Özden İNCEO?LU 1996, Sayfa: 79 Jüri: Prof. Dr. özden İnceoğlu Prof. Dr. Sevil Pehlivan Prof. Dr. Mecit Vural Cladosporium ve Alternaria sporları Ankara atmosferinde Ocak 1 992'den-Ocak 1993'e kadar olan sürede Burkard aleti ile toplanmıştır. Bu alet Ankara Üniversitesi Jeoloji Bölümünün çatışına yerleştirilmiştir. Cladosporium ve Alternaria sporlarının havanın 1 m3 deki günlük, aylık ve yıllık miktarları, hesaplanmıştır. Yıl boyunca spor miktarlarının değişimine bazı çevresel faktörlerin etki ettiği açıklanmıştır. En önemli çevresel faktörler; sıcaklık, yağış, nispi nem, rüzgar hızı ve bulutlulukdur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ATMOSPHERIC CONCENTRATION OF CLADOSPORİUM AND ALTERNARİA SPORES IN ANKARA (1992-1993) AND THE EFFECT OF METEOROLOGIAL FACTORS Türkan CEYLAN Ankara University Graduate school of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Özden İNCEO?LU 1996, Page: 79 Jurry: Prof. Dr. Özden İnceoğlu Prof. Dr. Sevil Pehlivan Prof. Dr. Mecit Vural Cladosporium and Alternaria spores were collected by means of a Burcard seven-day recording volumetric trap in Ankara atmosphere from January 1992 to January 1993. The trap was placed on the roof of the Jeology department, University of Ankara. The daily, mountly and annual concentrations of spores/m3 belonging to Cladosporium Alternaria were estimated. The resulting data revealed that the influence of some environmental factors on the spores varied for the duration of the year. The most important environmental factor were found to be temperature rain, relative humidity and wind.