İnfertilite kliniğine başvuran hastalarda cinsel yolla bulaşan etkenler ve lökositospermi ile ilişkisi
The relationship between sexually transmitted diseases and leukocytospermia in the patients who apply to the infertility clinic
- Tez No: 477982
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AĞAÇFİDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Üroloji, Microbiology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Lökositospermi, cinsel yolla bulaşan etkenler, infertilite, Leukocytospermia, sexually transmitted diseases, infertility
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar dünya çapında insan fertilitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Semptomları olmaksızın veya hafif ve geçici semptomlarla ortaya çıkabilir, ancak infertilite, ektopik gebelik, kronik hastalıklar gibi ciddi uzun vadeli sonuçları olabilir. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Androloji Bilim Dalı infertilite polikliniğine başvuran semen analizinde lökosit sayısı Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği lökositospermi kriteri olan 1x106/ml'nin üstünde ve 1x106/ml'nin altında olan 25 kişilik iki ayrı grup hastadan alınan idrar örneklerinde AnyplexTM II STI-7 Real Time Multiplex PCR Tespit Kiti (Seagene, Korea) ile Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum DNA varlığı araştırılmıştır. Aynı zamanda hastaların vermiş olduğu semen örneklerine ait sonuçlar değerlendirmeye alınmıştır. Lökositospermi grubunda bulunan 25 hastanın 12'sinde (% 48) pozitiflik saptanmıştır. 10 hastada U. parvum, 3 hastada U. urealyticum, 3 hastada M. hominis saptanmıştır. 2 hastada aynı anda iki etken (U. urealyticum-M. hominis ve U. parvum-M. hominis) saptanmış, bir hastada ise aynı anda üç etken (U. urealyticum, U. parvum, M. hominis) saptanmıştır. M. hominis 3 hastada da beraberinde başka bir etkenle saptanmıştır. 13 hastada (% 52) herhangi bir etken saptanmamıştır. Lökositospermi grubunda lökosit sayısı ortalama 3,4x106/ml olarak bulunmuştur. Lökositospermi grubunda; etken pozitif saptanan hastaların ortalama lökosit sayısı 3,3x106/ml, etken saptanmayan hastaların ortalama lökosit sayısı 3,6x106/ml bulunmuştur. Aynı anda 3 etken saptanan bir hastanın lökosit sayısı farklı olarak 10x106/ml olarak bulunmuştur. Kontrol grubunda 25 hastanın 9'unda (% 36) pozitiflik saptanmıştır. 7 hastada U. parvum, 2 hastada U. urealyticum, 1 hastada ise M. hominis saptanmıştır. Bir hastada aynı anda iki etken (U. parvum, M. hominis) saptanmıştır. 16 hastada (%64) herhangi bir etken saptanmamıştır. Toplamda ise çalışmaya katılan 50 hastanın 21'inde (% 42) pozitiflik saptanmış olup 29 hastada herhangi bir etken saptanmamıştır. Etken saptanan 21 hastanın 17'sinde U. parvum, 5'inde U. urealyticum, 4'ünde ise M. hominis saptanmıştır. M. hominis saptanan 4 hastada da beraberinde başka bir etken saptanmıştır. C. trachomatis, N. gonorrhoeae, T. vaginalis, M genitalium hiçbir hastada saptanmamıştır. Ki-kare testiyle yapılan değerlendirme sonucunda lökositospermi grubu ve kontrol grubu arasında etkenlerin prevalansı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. (p=0,390) Sperm hareketliliği; lökositospermi grubunda etken saptanan hastalarda ortalama %34, etken saptanmayan hastalarda %43; kontrol grubunda etken pozitif saptanan hastalarda %50, etken saptanmayan hastalarda %46 olarak bulunmuştur. Sperm sayısı; lökositospermi grubunda etken pozitiflerde ortalama 17,07x106/ml, etken saptanmayanlarda 12,07x106/ml; kontrol grubunda etken pozitiflerde ortalama 22,4x106/ml, etken saptanmayanlarda 21,2x106/ml olarak bulunmuştur. Normal morfoloji; lökositospermi grubunda etken saptanan hastalarda ortalama %0,83, etken saptanmayan hastalarda %0,54; kontrol grubunda etken pozitif saptanan hastalarda %1,1, etken saptanmayan hastalarda %1,3 olarak bulunmuştur. Total sperm sayısı lökositospermi grubunda etken saptanan hastalarda ortalama 94,83x106, etken saptanmayan hastalarda 79,9x106; kontrol grubunda etken pozitif saptanan hastalarda 59,1x106, etken saptanmayan hastalarda 44,61x106 olarak bulunmuştur. Mann-Whitney U ve Ki-kare testleriyle yapılan istatistiksel değerlendirmede her iki grup içerisinde de etken pozitifliğinin semen analizi parametrelerine istatistiksel olarak anlamlı olumsuz bir etkisi bulunamamıştır. (p>0,05) Hasta sayısının az olması istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunamamasında ana belirleyici faktör olmuştur. Gruplar arasında her ne kadar anlamlı bir fark çıkmasa da bu çalışma bize infertilite polikliniğine başvuran asemptomatik hastalarda cinsel yolla bulaşan hastalıkların prevalansı hakkında fikir vermektedir. Bu konuyla ilgili daha büyük hasta gruplarıyla yapılacak çalışmalar ülkemizde bu hastalıkların prevalansı hakkında bize daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Özet (Çeviri)
Sexually transmitted diseases affect human fertility negatively worldwide. It may occur without symptoms or with mild and transient symptoms, but it can have serious long-term consequences such as infertility, ectopic pregnancy, chronic diseases. Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum DNA were investigated in urine specimen by AnyplexTM II STI-7 Real Time Multiplex PCR detection kit in patients who applied to the Andrology Department of Istanbul University Istanbul Medical Faculty. Two different groups of 25 persons were selected by their leukocyte count in semen above and below the 1x106/ml which was evaluated World Health Organization (WHO)'s leukocytospermia criterion. At the same time, the results of the semen analyze of the patients were searched. Twelve of the 25 patients (48 %) in the leukocytospermia group were positive. In 10 patient U. parvum, in 3 patient U. urealyticum and in 3 patient M. hominis were detected. Two patients were found to have two pathogens (U. urealyticum-M. hominis ve U. parvum-M. hominis) at the same time, and one patient had three pathogens (U. urealyticum, U. parvum, M. hominis) at the same time. No pathogen was found in 13 patients (52 %). The mean number of leukocytes in the leukocytospermia group was found to be 3,4x106/ ml. In the leukocytospermia group; The mean leukocyte counts of the patients who were found positive were 3,3x106/ ml and the mean leukocyte count of the patients who were found negative was 3,6x106/ml. Leukocyte count of 10x106/ ml was detected in a patient with more than 3 pathogens in the same specimen. In the control group, 9 of the 25 patients (36 %) were positive. In 7 patients U. parvum, 2 patients U. urealyticum and 1 patient M. hominis were detected. In one patient two pathogens (U. parvum, M. hominis) were detected at the same time. None of the 16 patients (64 %) were found to have any causative agent. In total, 21 (42 %) of the 50 patients who participated in the study were positive, and 29 patients did not have any pathogen. U. parvum was found in 17, U. urealyticum in 5 and M. hominis in 4 of 21 positive patients. C. trachomatis, N. gonorrhoeae, T. vaginalis, M genitalium were not found in any patient. Another pathogen was also detected in all of the patients with M. hominis. As a result of the chi-square test, there was no statistically significant difference in the prevalence of the pathogens between the leukocytospermia group and the control group (p=0.390). In the leukocytospermia group the mean sperm motility was; 34 % in positive patients, 43 % in negative patients. In the control group; the mean sperm motility was found 50 % in positive patients and 46 % in negative patients. The mean number of sperm count in the leukocytospermia group was; 17,07x106/ ml in the positive group and 12,07x106/ ml in the negative group. Mean sperm count in the control group was found to be 22,4x106/ ml in the positive group and 21,2x106/ ml in the negative group. Normal morphology in leukocytospermia group was 0,83 % in positive patients, 54 % in negative patients. Normal morphology in the control group was %1,1 in positive patients, 1,3 % in negative patients. The mean number of sperm count in leukocytospermia group was 94,83x106 in positive patients, 79,9x106 in negative patients. The mean number of sperm count in control group was 59,1x106 in positive patients, 44,61x106 in negative patients. There was no statistically significant negative effect of pathogen positivity on semen analysis parameters in both groups with Mann-Whitney U and Chi-square tests (p>0,05). The low number of patients was the main determining factor in the absence of statistically significant results. Although there is no significant difference between the groups, this study shows that the prevalence of sexually transmitted diseases in asymptomatic patients referred to the infertility polyclinic. Further studies are needed in the large number of patient groups in order to determine the real prevalance of the sexual transmitted diseases in our country.