Minimal invazif cerrahinin özofagus ve mide kanserli vakalarda onkolojik açıdan değerlendirilmesi
Evaluation of minimally invasive surgery in esophageal and gastric carcinoma cases
  1. Tez No: 477985
  2. Yazar: İBRAHİM FETHİ AZAMAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAYIHAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Minimal invasive surgery, laparoscopic gastrectomy, thoracoscopic esophagectomy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Mide ve özofagus kanseri kolorektal kanserlerden sonra 4. sıklıkta görülmektedir. Gün geçtikçe laparoskopik cerrahinin uygulanabilirliği artmakta ve birçok onkolojik cerrahi prosedür bu yöntemle yapılabilmektedir. Uzak Doğu ülkelerinde erken evre kanserlerde uygulanabilirliği kanıtlanmıştır, ileri evre kanserlerle ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmamızda laparoskopik olarak yapılan özofagus ve mide kanseri vakalarının onkolojik açıdan değerlendirlerek laparoskopik cerrahinin yeterliliğini değerlendirmeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntemler: İstanbul Üniveristesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı G Servisi'nde Aralık 2011–Temmuz 2016 yılları arasında öozfagus ve mide kanseri tanısıyla minimal invaziv cerrahi yapılan 25 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Bilgiler hasta dosyaları, hastane sistemindeki kayıtlar, endoskopi, patoloji ve ameliyat raporları değerlendirilerek derlendi. Olgular yaş, cinsiyet, tümörün lokalizasyonu, neoadjuvan tedavi alıp almadığı, tedaviye yanıtı, piyesteki lenf nodu sayıları, hastanede kalış süresi, sağ kalım oranları yönünden değerlendirildi. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanıldı. Bulgular: Toplam 25 hasta çalışmaya dahil edildi. . Hastaların yaş ortalaması 54,32± 8,8(32-69), E/K oranı 15 erkek 10 kadındı. Olguların 15'i özofagus, 10'u mide kanseri nedeniyle ameliyat edildi. Eksize edilen lenf nodu sayılarına bakıldığında neoadjuvan tedavi alan özofagus kanserli hastalarda ortalama 20 (11-51), neoadjuvan tedavi almayan hastalarda ise ortalama 22,6 (17-28) lenf nodu görüldü. Eksize edilen lenf nodu sayılarına bakıldığında neoadjuvan tedavi almayan hastalarda ortalama 28 (14-35), neoadjuvan tedavi almış vakalarda 29 (28-30) lenf nodu görüldü. Sonuç: Gerek laparoskopik gastrektomi gereksede torakoskopik özofajektomi ameliyatları onkolojik sonuçları itibariyle kabul edilebilir yöntemlerdir. Mortalite ve morbiditeleride hastalara farklı bir yük getirmemektedir. Minimal invazif özofagus ve mide cerrahisi deneyimli merkezlerde onkolojik prensiplere uygun şekilde başarıyla uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Stomach and esophagus cancers are the 4th common cancers after colorectal cancer. The practice of laparoscopic surgery is increasing day after day and many oncologic surgical procedures can be done with this method. Its applicability is proved to be done in early-stage cancers in far eastern countries, the studies about late-stage cancers continue. In this study, our purpose was to evaluate the sufficiency of laparoscopic surgery from an oncological view in stomach and esophagus cancers which were carried out laparoscopically. Patients and Methods: 25 patients who have undergone minimal invasive surgery with the diagnosis of esophagus and stomach cancer between December 2011 – July 2016 in Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine General Surgery Department Service G were evaluated retrospectively. The information was gathered from the evaluation of patient files, the entries in the hospital system, endoscopy, pathology and the surgery reports. The cases were studied according to age, sex, the location of the tumor, whether or not the patient had neoadjuvant therapy, the response to therapy, the number of lymph nodes in the dissection, the length of hospital stay, and the survival rate. During the evaluation of the findings in the study, we used the program SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 for statistical analysis. Findings: 25 patients were included in the study. The average age of the patients was 54,32±8,8 (32-69), M/F ratio was 15 males to 10 females. 15 of the cases were operated due to esophagus cancer, and 10 of them due to stomach cancer. Looking at the excised lymph node numbers, the average for patients with esophagus cancer who had neoadjuvant therapy was 20 (11-51), the average for the ones who did not have neoadjuvant therapy was 22,6 (17- 28). The average excised lymph node numbers in patients with stomach cancer were 28 (14- 35) in patients who did not have neoadjuvant therapy, and 29 (28-30) in cases who had neoadjuvant therapy. Result: Both laparoscopic gastrectomy and thoracoscopic esophagectomy procedures are exceptable methods according to their oncological results. Their mortality and morbidity do not bring any extra burden on patients. Minimal invasive esophagus and stomach surgeries can be successfully performed according to oncological principles in experienced centers.