Özofagus kanserinde uniportal (tek insizyon) videotorakoskopik cerrahi (VATS) yaklaşımı: Bir uygulanabilirlik çalışması
Uniportal (single incision) VATS (video-assisted thoracoscopic surgery) approach for esophageal cancer; A feasibility study
  1. Tez No: 711725
  2. Yazar: SEZER ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN FEVZİ BATIREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: uniportal VATS, özofajektomi, minimal invaziv özofajektomi, uniportal VATS, esophagectomy, minimally invasive esophagectomy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş: Torakoskopik özofajektomi tekniği zamanla gelişirken daha az ve küçük insizyon sayısı ile daha hızlı teknikler tanımlanmıştır. Özofagus kanser cerrahisinde standart yaklaşım olarak kabul edilen açık cerrahi yerini minimal invaziv yaklaşımlara bırakmaktadır. Bu çalışmada multiport ya da açık cerrahi yerine tanımlamış olduğumuz uniportal VATS tekniği ile ameliyat olan hastaların verilerini ve tekniğin literatür verileri ile karşılaştırılarak uygulanabilirliğini araştırmayı planladık. Yöntem: Temmuz 2017 ve Ağustos 2021 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde özofagus kanseri nedeniyle Uniportal VATS özofajektomi yapılan hastaların demografik, perioperatif, patolojik ve sağkalım verileri değerlendirildi. İstatistiksel analizler Kaplan-Meier sağkalım analizi ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya kriterlere uyan 40 hasta dahil edildi. Hastaların ortanca yaşı 62.6 (39,3-77,5) ve 19 (%47,5) tanesi kadındı. Ortalama takip süresi 44 ay ( 2,8). Tüm hastaların cerrahisi uniportal teknik ile başladı fakat 8 hasta biportal 1 hasta triportal teknikle tamamlandı. 34 (%85) hastaya intratorasik, 6 (%15) hastaya boyun anastomoz yapıldı. Uniportal intratorasik anastomoz yapılan 26 hastanın ortanca toraks ameliyat süresi 90 dakika (60-145) olarak bulundu. Ortanca anastomoz süresi 12 (5-36) dakika olarak bulundu. Ortalama çıkarılan lenf nodu sayısı 29 9,5 olarak hesaplandı. Bu hastalardan 3 (%11,5) tanesinde kaçak oldu. Hastane içi ve 30 günlük mortalite 1 (%2,5) hastada görüldü. Uniportal tekinikle opere olan hastaların 1 yıllık sağkalımı %92 olarak hesaplandı. Sonuç: Uniportal VATS özofajektomi hızlı, güvenli ve uygulanabilir bir tekniktir. Literatür verileri ile karşılaştırıldığında diğer tekniklerle onkolojik ve perioperatif sonuçlar bakımından benzer verilere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: The technique of thoracoscopic esophagectomy has evolved over time and fewer, smaller incisions and faster techniques have been described. Open surgery is accepted as the standard approach in esophageal cancer surgery, leaves its place to minimally invasive approaches. Uniportal VATS esophagectomy technique was previously described by us as an alternative to open and multiportal surgery. In this study, we planned to investigate the feasibility of the technique by comparing the data of the patients who had surgery with the uniportal VATS technique in the light of the literature. Method: Patients who had uniportal VATS esophagectomy for esophageal cancer between July 2017 and August 2021 at Marmara University Pendik Teaching and Research Hospital were included. Demographics, perioperative, pathological and survival outcomes were analyzed. Results: 40 patients meeting the criteria were included in the study. Median age was 62,6 (39,3-77,5) and 19 (47,5%) were female. Median follow up time was 44 months ( 2,8). The thorax part of all patients started with the uniportal technique, but 8 patients were completed with the biportal technique and 1 patient with the triportal technique. 34 (85%) patients had intrathoracic, 6 (15%) patients had neck anastomosis. Median thoracic operation time for patients had uniportal VATS intrathoracic anastomosis was 90 minutes (60-145). Median anastomosis time was 12 minutes (5-36). Intrathoracic leak rate was 11,5% (3 patients). In hospital and 30 day mortality was 1 (2,5%). 1 year survival of patients who had operated with uniportal VATS esophagectomy was 92%. Conclusion: Uniportal VATS esophagectomy is a fast, safe and feasible technique. Compared with the literature data, it has similar data with other techniques in terms of oncological and perioperative results.