Karaciğer nakil sonrası çocuklarda immünolojik yanıtın amiloidoz gelişimi yönünden incelenmesi
Investigation of immunological response in children after liver transplantation in terms of amyloidosis
- Tez No: 477996
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM DURMAZ UĞURCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: karaciğer transplanlasyonu, immünoloji, amiloidoz, liver transplantation, ımmunology, amyloidosis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Karaciğer Nakil Sonrası Çocuklarda İmmünolojik Yanıtın Amiloidoz Gelişimi Yönünden İncelenmesi Amaç: Enfeksiyöz ve nonenfeksiyöz inflamasyona yanıt olarak yükselen SAA'nın serumda uzun süre yüksek düzeylerde seyretmesinin AA amiloidoz gelişim açısından risk faktörü oluşturduğu bilinmektedir. Karaciğer nakli sonrasında greft ile konak arasındaki immün etkileşimin kronik subklinik bir inflamatuar durum yaratması amiloidoz gelişim riskini arttırabilir. Kliniğimizde, metabolik karaciğer hastalığı nedeni ile nakil olup, post transplantasyon 11. yılında sistemik amiloidoz gelişen bir hastadan yola çıkarak karaciğer nakil sonrası ortaya çıkan immünolojik olayların amiloidoz gelişim riski açısından değerlendirimeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem: İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Polikliniğinden takip edilen 1-20 yaş arasındaki karaciğer nakli sonrasında takip edilen a)posttransplantasyon 6. ayını doldurmuş 51 hastanın anlık SAA ölçümleri ve b) nakilden itibaren takip edilen 7 hastanın ardışık SAA ölçümlerleri ile amiloidoz gelişim riskini öngörmeyi hedefledik. Bulgular: Kesitsel olarak değerlendirilen posttransplantasyon 6. ayını doldurmuş (ortalama 60,7±42,3 ay )51 olgunun anlık SAA ölçümleri 0,69 ile 71,80 mg/L arasında değişmekte olup, ortalama 7.46±10.81 mg/L(medyan 4,1mg/L) olarak saptandı. SAA değeri 10 mg/L üzerinde olma oranı %13,7 (n=7) olarak saptandı. Çalışma başladıktan sonra nakil olan 7 hastanın serum amiloid A düzeyleri arasındaki değişimler incelendiğinde nakil öncesine göre 1.hafta ve 1. ayda görülen yükseliş istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05). SAA' nın 1. hafta ve 1. ayda yükseldiği dönemde CRP değerlerinde de yükseklik olması ve kültür üremeleri bu yüksekliğin enfeksiyon ilişkili olabileceğini düşündürdü. Sonuçlar: Zaman geçtikçe karaciğer allogreftinin konakta immünolojik açıdan belli bir dengeye ulaşması durumunda bu etkileşimin azalmasıyla birlikte amiloid A proteini üretiminin persiste etmediğini düşündürmektedir. Nakil sonrası ilk dönemlerde gözlenen artmış SAA düzeyleri, amiloidoz gelişimi açısından risk yaratacak değerlere ulaşmıyor izlenimi vermiştir. Ayrıca yüksek değerlerin sınırlı bir dönemde olması amiloidoz gelişimi açısından genel bir risk oluşturmadığının düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Immunological Response in Children After Liver Transplantation in Terms of Amyloidosis Purpose : SAA levels rise in response to infectious and noninfectious inflammation. Sustained elevation of SAA is a risk factor for development of AA amyloidosis. After liver transplantation, the immunological interaction between the graft and the host leads to a state of subclinical inflammation, which may increase the risk for development of amyloidosis. After the occurence of amyloidosis in a patient in the eleventh year after liver transplantation performed due to metabolic liver disease, we aimed to evaluate the immunological processes after transplantation for the risk of amyloidosis. Patients and Methods: Patients between the ages of 1 - 20 treated in our hepatology unit were enrolled in the study. We obtained samples for SAA from 51 patients who were transplanted more than 6 months ago. We obtained samples from 7 patients immediately before the transplant and 1 week, 1 month and 6 months posttransplant. We aimed to predict the risk for the development of amyloidosis. Results: The 51 patients who completed a minimum of 6 months posttransplant (mean 60.7 ± 42,3 months) were evaluated in a cross sectional study and had SAA levels between 0.69 and 71.8 mg/L (mean: 7.46 ± 10.81 mg/dL, median 4.1 mg/L). 13.7% of patiens (n = 7) had a SAA level of 10 mg/L or higher. 7 patiens who were transplanted during the study period were found to have statistically significant elevations of SAA in the first week and first month posttransplant (p < 0.05). However, these elevations did not persist, as the SAA levels at 6 months posttransplant significantly higher (p > 0.05). In the first week and month posttransplant, CRP levels were also elevated and cultures were positive, which suggests that the elevated SAA levels were of infectious origin. Discussion: After liver transplantation, the graft and the host reach a state of immunologic equilibrium with time. As the intensity of the interaction between the graft and the host decreases, production of SAA decreases. The elevated SAA levels in the early posttransplant period do not seem to be high enough or persist long enough to increase the risk for the development of amyloidosis.