İzmir'de 10-24 yaş ergen ve genç erişkinlerde meningokok taşıyıcılığı
The prevalence of meningococcal carriage in adolescents and young adults of 10-24 age group in İzmir
  1. Tez No: 478045
  2. Yazar: AYGUN MEMMEDOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ZAFER KURUGÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnvaziv meningokok hastalığı, Meningokok taşıyıcılığı, Risk faktörleri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bir toplumda invaziv meningokok hastalığı (İMH) epidemiyolojisini değerlendirme ve potansiyel aşılama stratejilerini düzenleme açısından meningokok taşıyıcılık verileri önem taşır. Bu nedenle, İMH sürveyansı yanında meningokok taşıyıcılığının değerlendirilmesi de önemlidir. Ancak Türkiye'de tüm popülasyonu temsil edecek şekilde meningokok taşıyıcılığıyla ilgili veri eksikliği mevcuttur. Bu nedenle, bu çalışmada İzmir'de 10-24 yaş grubu ergen ve genç erişkinlerde N.meningitidis taşıyıcılığı sıklığının saptanması, taşıyıcılarda serogrup dağılımının belirlenmesi ve meningokok taşıyıcılığı ile ilgili risk faktörlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 1 Ocak - 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında İzmir'de 10-24 yaş grubunda 181 ergen ve genç erişkinle yapıldı. Çalışmaya katılan tüm kişilerin onayları alındıktan sonra meningokok taşıyıcılığı için risk faktörlerinin (dersaneye gitme, yurtta kalma, ailede menenjit öyküsünün olması, askere gitme, sigara içme, hacca giden yakının olması, son 3 ayda üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme) değerlendirilmesi için bir anket formu doldurmaları istendi. Olgulardan nazofaringeal sürüntü örnekleri alınarak N. meningitidis varlığının değerlendirilmesi için DNA izolasyonu ve polimeraz zincir reaksiyonu kullanılarak serogrup analizi yapıldı. Çalışmada, İzmir'de ergen ve genç erişkinlerde meningokok taşıyıcılığı oranı %8.3 olarak saptandı. Nazofaringeal örneklerden izole edilen N. meningitidis suşlarının serogrup dağılımına bakıldığında, %60 ile en yüksek oranda serogrup W saptanırken, bir örnekte serogrup A (%6.6), bir örnekte serogrup B (%6.6), iki örnekte serogrup Y (%13.3) saptandı. Hiç bir örnekte serogrup C saptanmadı. En yüksek taşıyıcılık oranının (%25) 17, 23 ve 24 yaşlarında olduğu görüldü. Meningokok taşıyıcılığı ile ilgili risk faktörleri değerlendirildiğinde, dersaneye gitme, yurtta kalma, ailede menenjit öyküsünün olması, sigara içme, son 3 ayda üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme öyküsünün olmasının taşıyıcılık üzerine etkisi olmadığı görüldü. Ancak hacca veya umreye giden yakının bulunmasının meningokok taşıyıcılığı riskini 2.3 kat artırdığı saptandı. Sonuç olarak, İzmir'de ergen ve genç erişkinlerde nazofaringeal taşıyıcılık oranı % 8.3 saptanmış olup Türkiye'nin diğer bölgelerinde aynı yaş gruplarında görülen oranlarla benzerdir. En sık görülen serogrup W'dur, en yüksek taşıyıcılık oranı 17, 23 ve 24 yaşlarında saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Meningococcal carriage data are crucial for evaluating the invasive meningococcal disease (IMD) epidemiology designing potential vaccination strategies. Therefore, it is important to assess meningococcal carriage as well as IMD surveillance in a society. Yet, there is a lack of data about meningococcal carriage that will represent the whole population in Turkey. Therefore, in this study it is aimed to detect the frequency of N.meningitidis carriage in the 10-24 age group of adolescents and young adults, to determine the distribution of serogroup in carriers and to examine the risk factors regarding meningococcal carriage. The study was performed with 181 adolescents and young adults of 10-24 age group in Izmir between January 1st and May 31st 2015. After the approval was taken from all of the participants of the study, they were asked to fill in a survey form for the evaluation of risk factors of meningococcal carriage (attending a training school, living in a dormitory or student house, having a family history of meningitis, completion of military service, smoking, being a household contact with Hajj pilgrims, a history of upper respiratory tract infections over the past 3 months). By taking nasopharyngeal swab samples from the subjects, DNA isolation for the evaluation of N.meningitidis existence was carried out and by using polymerase chain reaction serogroup analysis was carried out. In the study, the nasopharyngeal meningococcal carriage rate was 8.3% among adolescents and young adults in İzmir. Given the serogroup distribution of N.meningitidis strains isolated from nasopharyngeal samples, serogroup was detected to be the highest with 60%, while serogroup A (6.6%) was detected in one sample and serogroup B (6.6%) in one sample, and serogroup Y (13.3%) in two samples. Serogroup C was not detected in any of the samples. The highest rate of carriage (25%) was seen to be at the ages of 17, 23 and 24. When the risk factors regarding meningococcus are considered, it was observed that attending a training school, living in a dormitory or student house, having a family history of meningitis, smoking, a history of upper respiratory tract infections over the past 3 months do not have any effect of the carriage. But being a household contact with Hajj pilgrims was detected to increase meningococcal carriage risk by 2.3 times. Consequently, the nasopharyngeal carriage rate was 8.3% among adolescents and young adults in İzmir and is similar to the rates seen in the same age groups in other cities of Turkey. The most common serogroup is W and the highest carriage rate was found in 17, 23, and 24 years. Key Words : İnvasive meningococcal disease, meningococcal carriage, risk factors