Zopotekni bölümü sığırcılık işletmesinde siyah alaca ineklerde süt verimi ile canlı ağırlık, dış yapı puanı puanı ve bazı vücut ölçüleri arasındaki ilişkiler
- Tez No: 47805
 - Danışmanlar: PROF.DR. S. METİN YENER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Siyah alaca, süt verimi, dış yapı özellikleri, canlı ağırlık, vücut ölçüleri
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ SI?IRCILIK İŞLETMESİNDEKİ SİYAH ALACA İNEKLERDE SÜT VERİMİ İLE CANLI A?IRLIK, DIŞ YAPI PUANI VE BAZI VÜCUT ÖLÇÜLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER Deniz ERGEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. S. Metin Yener 1996 Sayfa.33 Jüri : Prof. Dr. S. Metin Yener Prof. Dr. Özel Şekerden Prof. Dr. Numan Akman Bu çalışmanın hayvan materyalini Zootekni Bölümü Sığırcılık İşletmesinde yetiştirilen 26 baş Siyah Alaca İnek oluşturmuştur. Araştırmada, süt verimi ile dış yapı özellikleri, canlı ağırlık, cidago yüksekliği, göğüs çevresi arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Dış yapı puantajı laktasyonlarının 2. ve 7. aylan arasında bulunan ineklere uygulanmış, bunların, üzerinde durulan diğer özelliklerine ait değerleri de alınmıştır. Dış yapının ana unsurları olan genel görünüş, sütçülük karakteri, gövde kapasitesi ve meme sistemi ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Özellikler arasındaki ilişkiler basit korelasyon ve regresyon yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. EÇ süt verimi ile toplam puan ve ana dış yapı özellikleri arasında pozitif fenotipik korelasyonlar bulunmuş olup dolaylı seleksiyon kriteri olarak kullanılabilir. Toplam dış yapı puanı ile bunu meydana getiren ana dış yapı özellikleri arasındaki pozitif ve önemli ilişkilerden dolayı toplam dış yapıya göre yapılan seleksiyonla ana dış yapı özelliklerinde de iyileşme görülebilir. EÇ süt verimi ile vücut ağırlığı arasında korelasyon negatif fakat çok düşük çıktığından canlı ağırlıktaki artışın her zaman verim artışı ile sonuçlanmayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis CORRELATIONS BETWEEN MILK YIELD AND LIVEWEIGHTS, TYPE SCORES AND SOME BODY MEASUREMENTS OF BLACK PIED COWS OF THE DAIRY HERD OF THE ANIMAL SCIENCE DEPARTMENT Deniz ERGEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Prof. Dr. S. Metin Yener 1996 Page: 33 Jury : Prof. Dr. S. Metin Yener Prof. Dr. Özel Şekerden Prof. Dr. Numan Akman The animal material of this study has consisted of 26 Black Pied cows raised at the dairy farm of the Department of Animal Science. In the study, the relationships between milk yield and type traits, live weight, height at withers and heart girth circumference were investigated. Type scoring was applied to milking cows in their 2nd through 7th month of lactation and from these animals the measurements for other traits were also obtained. The main components of the type, namely, general appearance, dairy character, body capacity and mammary system were evaluated individually. The relationships between the characteristics were studied using the methods of simple correlations and regressions. Significant positive phenotypic correlations were found between ME milk yield and final score and main component of the type which mean that they can be used as criteria for indirect selection. Due to the positive and significant phenotypic correlations between final score and its main components, improvements can be seen in main type traits by selecting for final score. Since the correlation found between ME milk yield and body weight was negative but very small it can be said that an increase in body weight does not always result in an increase in milk yield. KEYWORDS: Black Pied cattle, milk yield, type traits, liveweight, body measurements.