Genç bireylerde voleybol sporunun dürtüsellik üzerine etkisinin araştırılması
Analysis of the effects of volleyball on impulsivity in young individuals
  1. Tez No: 478099
  2. Yazar: GÖKHAN YURDAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALÇIN TAŞMEKTEPLİGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dürtüsellik, ergen, spor aktivitesi, voleybol, Impulsivity, adolescent, sport activity, volleyball
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı voleybol antrenmanının ergen dürtüselliği ve davranış sorunları üzerindeki etkisini araştırmak, düzenli ve süreğen spor aktivitesinin dürtüsellik ve davranış örnekleriyle ilişkisini belirleyerek egzersiz süresi ile dürtüsellik ve sorun davranışların düzeyi ya da yoğunluğunun değişip değişmediğini göstermektir. Materyal ve Metot: : Çalışmaya 12-18 yaş arasında 47 olgu ve 47 kontrol olmak üzere 94 kişi katılmıştır. Olgu grubuna, 12 hafta süreyle haftada 6 saat voleybol antrenmanı yaptırılmıştır. Antrenmanlara başlamadan önce gruplar Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı uzmanı tarafından klinik psikiyatrik görüşmeye alınmış ve DSM-V ve ÇDŞG-ŞY-T (Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli (KSADS-PL) Türkçe Uyarlaması) tanı ölçütleri ile olası psikiyatrik hastalıklar değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında voleybol antrenmanları öncesi ve sonrası (1.ay ve 3.ay olmak üzere)“SDVF”,“ÇDDÖ”,“DSM-IV-YDB-TDÖ”ebeveynler,“BDÖ”ve“KDÖ”ise katılımcılar tarafından doldurulmuştur. Bulgular: Aktivite Sonrası 1. ve 3.ay olmak üzere tüm ölçeklerdeki dürtüsellik ve sorun davranışlarla ilişkili alt test puanlarında olumlu yönde azalma olduğu, aktivite süresi ile bu olumlu düşüşün daha çok belirginleştiği saptanmıştır. Yine, olgu grubunda aktivite sonrası tüm ölçeklerdeki alt test puanlarının“DEHB”ve/veya“KOKGB”olanlarda değil, olmayanlarda belirgin düzeyde düşmüştür. Sonuç: Voleybol antrenmanlarının dürtüsellik ve sorun davranışlarda anlamlı şekilde düzelme sağladığı, bu iyileşmenin ise düzenli, süreğen aktivite ve egzersiz süresi ile ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Diğer yandan,“dikkat eksikliği”ve“hiperaktivite bozukluğu”ve/veya“karşıt olma karşı gelme bozukluğu”olanların dürtüsellik ve davranış örüntülerinin voleybol antrenmanlarıyla beklenen şekilde düzelmediği ve klinik olarak medikal tedaviye gereksinim duyabilecekleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study is to research the effects of volleyball training on adolescent impulsivity and behavioral problems and to show whether the level and intensity of impulsivity and problem behaviors differ with the period of training by finding out the association between regular and chronic sport activity and impulsivity and behavior examples. Material and Method: : A total of 94 individuals, 47 cases between the ages of 12 and 18 and 47 controls, participated in the study. The case group had volleyball training for 6 hours a week during 12 weeks. Before trainings, the groups were taken to clinical psychiatric interview by child and adolescent psychiatrist and their probable psychiatric diseases were assessed with DSM-V and ÇDŞG-ŞY-T (Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Present and Lifetime Version- Turkish version) diagnosis criteria. Within the context of the study,“SDDF”,“CBCL”,“DSM-IV-CABES”were filled in by parents and“BIS II ”and“SES”were filled in by the participants before and after volleyball trainings (1st month and 3rd month). Results: : Positive decreases were found in sub-tests scores of impulsivity and problem behaviors in all scales in post activity 1st and 3rd months, and this positive decrease was found to get more significant with the duration of the activity. In the case group, sub-test scores in all post-activity scales were found to decrease significantly in cases who did not have“DEHB”and/or“ODD”. Conclusion: : It was found that volleyball trainings provided significant improvement in impulsivity and problem behaviors and this improvement was found to be associated with chronic activity and the duration of the activity. On the other hand, it was found that impulsivity and behavior patterns of cases who had“DEHB”and/or“ODD”did not improve as expected and it was also found that they may need medical treatment clinically.