Değişik toprak bünyesi ve rutubet düzeyinin toprak ısı iletkenlik ve diffüzivitesine etkisi
The Effect ofsoil texture and water content on soil thermal conductivity and diffusivity
- Tez No: 47810
- Danışmanlar: PROF.DR. NURİ MUNSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Termal iletkenlik, termal diffüzivite, toprak sıcaklığı, Thermal conductivity, thermal diffusivity, soil temperature
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 27
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DE?İŞİK TOPRAK BÜNYESİ VE RUTUBET düzeyinin TOPRAK ISI İLETKENLİK VE DİFFÜZİVİTESİNE ETKİSİ Derya ÖZEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr..Nuri MUNSUZ 1996, Page: 27 Jüri: Prof.Dr.Nuri MUNSUZPr^EDr.Suat ŞENOL Prof.Dr.Yener ATAMAN Bu araştırmada, değişik toprak bünye ve rutubet düzeyinin, toprakların ısı iletkenliği ve ısı difiuzitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; toprakların nem oranı arttıkça termal iletkenlik değerleri de artmıştır. Bu artış en fazla kumlu topraklarda görünmüştür. Siltli ve killi topraktaki termal iletkenlik birbirine yakın değerlerde artış göstermiştir. Termal diffüzivite değeri, sıcaklıktaki artışa bağlı olarak artmıştır. Termal diffiizivite değeri ile toprak bünyesi arasında herhangi bir ilişki kurulamamıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECT OFSOIL TEXTURE AND WATER CONTENT ON SOIL THERMAL CONDUCTIVITY AND DIFFUSIVITY Derya OZEN Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Supervisor: Prof.Dr..Nuri MUNSUZ 1996, Page: 27 Jury: Prof.Dr.Nuri MUNSUZ Prof-DrTSuat ŞENOL Prof.Dr.Yener ATAMAN In this research, the effects of different soil textures and moisture rates on thermal conductivity and thermal diffusivity of soils have been examined. The results achieved from this research proved us that as the moisture rate increases, the thermal conductivity values increase as well. The thermal conductivity values increases at a rate close to loamly and clay soils. Thermal value increases in connection with the rise in soil temparature. No correlation with the soil texture and thermal diffusivity has been found.