Hava kaynaklı aeroallerjen fungus sporların konsantrasyonu ve mevsimsel dağılımı
Hava kaynakli aeroallerjen fungus sporlarin konsantrasyonu ve mevsimsel dağilimi
- Tez No: 478102
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM KİREÇCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: İdentifikasyon, izolasyon, mantar, meteorolojik faktörler, Fungi, identification, isolation, meteorological factors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, Kahramanmaraş il merkezinde bulunan altı farklı istasyondan ev dışı mantarların izolasyonu, identifikasyonu, mevsimsel dağılımı ve meteorolojik parametrelerle ilişkisi araştırılmıştır. Atmosferik mantarların izolasyonu amacıyla örneklerin, MASS-100 Eco mikrobiyel hava örnekleme cihazı kullanılarak Dicloran Rose Bengal Chloramphenicol Agar besi ortamına ekimi yapılmıştır. Mantar cinslerinin identifikasyonları için Potato Dextrose Agar ve Malt Extrakt Agar besi ortamlarındaki üreme süreleri, davranışları, koloni morfolojisi, pigment oluşumu, spor ve hifsel yapılarının mikroskobik incelenmesi gibi parametrelere göre tanımlama kriterleri dikkate alınarak cins düzeyinde gerçekleştirilmiştir. Örnekleme ayda bir olmak üzere Mayıs 2016 – Nisan 2017 tarihleri arasında 12 kez yapılmıştır. Toplam 2449 mantar kolonisi izole edilmiştir. İzole edilen mantarlar 15 ayrı cins altında toplanmıştır. Toplam koloni sayısına göre; 960 (%39.20) koloni ile Cladosporium spp., ilk sırayı almıştır. Bunu sırayla 364 (%14.86) koloni ile Aspergillus spp., 351 (%14.33) koloni ile Penicillum spp., 171 (%6.98) koloni ile Alternaria spp., 118 (%4.82) koloni ile Mycelia sp., 73 (%2.98) koloni ile Fusarium spp., 72 (%2.94) koloni ile Mucor spp., 66 (%2.69) koloni ile Rhizopus spp., 274 (%11.2) koloni ile diğerleri izlemiştir. Mantar yoğunluğunun meteorolojik parametrelerle ilişkisine bakıldığında ise; Pearson ilgileşim analizine göre aylık mantar yoğunluğu, hava sıcaklığı ve rüzgâr hızı ile istatistiksel olarak doğrusal, rüzgâr yönü, kükürt dioksit ve yağış ile istatistiksel olarak zıt yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bağıl nem, hava basıncı ve partikül madde ile mantar yoğunluğu arasında ki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the isolation, identification, seasonal distribution and relationship with meteorological parameters of out - of - house fungi at six different stations in Kahramanmaraş province center were investigated. For the isolation of atmospheric fungi, samples were planted in Dicloran Rose Bengal Chloramphenicol Agar medium using MASS-100 Eco microbial air sampling device. Potato Dextrose Agar and Malt Extract Agar were used for the identification of the fungi at genus level according to the parameters such as reproduction time, colony morphology, pigment formation, and also, microscopic examination of hyphae structures and spores. Sampling was done 12 times between May 2016 and April 2017, once a month. Isolated fungi were collected under 15 different genera. According to the total number of colonies; Cladosporium spp., with 960 (39.20%) colonies, received the first order. This was followed by 364 (14.86%) colonies with Aspergillus spp., 351(14.33%) colonies with Penicillium spp., 171(6.98%) colonies with Alternaria spp., 118(4.82%) colonies with Mycelia sp., 73 (2.98%) colonies with Fusarium spp., 72 (2.94%) colonies with Mucor spp., 66 (2.69%) colonies with Rhizopus spp., 274 (11.2%) followed by other fungus colonies belong to other genera. When the density of fungus is compared with the meteorological parameters; according to the Pearson correlation analysis, monthly fungal density was statistically correlated with air temperature and wind speed and statistically linear relationship with wind direction, sulfur dioxide and rainfall. The relationship between relative humidity, air pressure and particulate matter and fungal density was not statistically significant.