Süt dişlerinde bulk-fill kompozit rezinlerin mekanik özelliklerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative Evaluation of Mechanical Properties of Bulk-Fill Composite Resins in Primary Teeth
- Tez No: 478101
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE BAYRAK
 - Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Bulk-fill, Dentin, Kompozit Rezin, Mikrogerilim Bağlanma Dayanımı, Mikrosızıntı, Süt Dişi, Bulk-fill, Dentin, Composite Resin, Microtensile Bond Strength, Microleakage, Primary Tooth
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Araştırmamızda, süt dişlerinde farklı bulk-fill kompozit rezinlerin mikrosızıntısı ve mikrogerilim bağlanma dayanımlarının karşılaştırmalı değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: 100 adet çürüksüz süt azı dişinin okluzal yüzeylerine Sınıf I kaviteler hazırlandı. Dişler mikrosızıntı ve mikrogerilim bağlanma dayanımı değerlendirilmesi için rastgele 5 gruba ayrıldı; SonicFill, Beautiful, SDR, Venüs ve Z550. 4 mm yüksekliğinde restoratif materyal yerleştirilen örnekler 24 saat nemli ortamda bekletildikten sonra termal siklusa tabi tutuldu. Mikrosızıntı değerlendirmesi için örnekler %0.5'lik bazik fuksinde bekletildikten sonra kesitler alındı. Mikrosızıntı değerleri, görüntü-analiz yazılımı ile boya penetrasyonun uzunluğu ölçülerek sayısal olarak belirlendi. Mikrogerilim bağlanma dayanımını ölçmek için ise universal test cihazı kullanıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesinde tek yönlü ANOVA ve Tukey Çoklu Karşılaştırma testi kullanıldı. Bulgular: En düşük mikrosızıntı değeri SDR grubunda (0.49±0.12) gözlenirken, bunu sırasıyla SonicFill (0.54±0.15), Beautiful (0.69±0.24), Venüs (0.71±0.20) ve Z550 (1.87±0.19) grupları takip etti. Mikrogerilim bağlanma dayanımı açısından ise en düşük değer Z550 grubunda (6.16±1.18) saptanırken, bunu sırasıyla Beautiful (9.71±1.47), Venüs (10.42±3.10), SonicFill (10.96±2.64) ve SDR (11.19±1.56) grupları izledi. Z550 grubunun ortalama mikrosızıntı değerinin diğer tüm gruplardan anlamlı olarak daha yüksek olduğu, mikrogerilim bağlanma dayanım değerinin ise istatistiksel olarak daha düşük olduğu belirlendi (p0.01). Sonuç: İn vitro olarak yapılan bu araştırma sonucunda, bulk-fill kompozitler arasında anlamlı bir farklılık gözlenmese de hem mikrosızıntı hem de mikrogerilim bağlanma dayanımı açısından SDR bulk-fill kompozitin daha iyi performans sergileme eğiliminde olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was aimed to provide a comperative evatuation the microleakage and microtensile bond strengths of different bulk-fill composite resins in primary teeth. Material and Method: Class I cavities were prepared on the occlusal surfaces of 100 non-caries primary molar teeth. Teeth were randomly divided into five groups for the evaluation of microleakage and microtensile bond strength; SonicFill, Beautiful, SDR, Venüs ve Z550. All specimens were restored with composite resin in 4mm height and stored for 24 h in a moist environment and then subjected to thermal cycling. Specimens were immersed in 0.5% basic fuchsin for the microleakage evaluation and sections were then performed. Microleakage values were determined numerically by measuring the length of dye penetration using image-analysis software. A universal testing machine was used to measure the microtensile bond strength. Data were analysed using one-way ANOVA and Tukey's Post Hoc tests. Results: The lowest microleakage value was observed in the SDR group (0.49 ± 0.12), followed by the SonicFill (0.54 ± 0.15), Beautiful (0.69 ± 0.24), Venus (0.71 ± 0.20) and Z550 (1.87±0.19) groups respectively. The lowest values microtensile bond strength value was observed in the Z550 group (6.16 ± 1.18), followed by the Beautiful (9.71 ± 1.47), Venus (10.42 ± 3.10), SonicFill (10.96 ± 2.64) and SDR (11.19 ± 1.56) groups respectively. The mean microleakage value of the Z550 group was significantly higher and the microtensile bond strength value was statistically lower than the other groups (p 0.01). Conclusion: As a result of this in vitro study, although there were no statistically significant differences between bulk-fill composites, both of microleakage and microtensile bond strength values tends to be higher in SDR groups.