Orhaneli Termik Santralı'nden kaynaklanan kükürtdioksit emisyonunun çevre toprakları ile Karaçam (Pinus nigra) ve Kızılçam (Pinus brucia) üzerine etkisi
- Tez No: 47812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ ARCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak, bitki, kükürtdioksit, asidifikasyon, kükürt, Soil, Plant, Acidification, Sulphur Dioxide
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Bursa'mn Orhaneli İlçesinde bulunan Orhaneli Termik Santralı'mn çevre toprakları ve çevredeki bitki örtüsü üzerine oluşturabileceği etkiler araştırılmıştır. Araştırma konusu kükürtdioksit üzerine yoğunlaştırılmıştır. Çalışmada ayrıca 0-5 cm yüzey toprak katmam ile 5-10 cm derinlik katmamnda, 1994-1995 yıllarının Nisan ve Eylül aylan kükürtdioksit etkilerinin farkları araştırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerden kükürtdioksitin yöre topraklarına ve bitki örtüsüne akut bir etkisinin olmadığı, fakat bununla birlikte birçok değerin (kükürt değerlerinin) kritik sınırlar mertebesinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The impacts that may be caused by Orhaneli Power Plant located in Orhaneli, Bursa on the surrounding soil and flora around was investigated in this study. The research was focused on sulphur dioxide. The differences of the Sulphur Dioxide effects in April and September of 1994 and 1995 on the 0-5 cm surface soil layer and 5-10 cm sub soil layer were also investigated within in this study. Based on the data obtained from this study, it was observed that sulphur dioxide didn't have a permanent effect on the surrounding soil and flora but most of the sulphur values measured were at critical values.