Kronik böbrek hastalığı progresyonunda arterial stifness etkisi
Impact of arterial stiffness on chronic kidney disease progression
  1. Tez No: 478133
  2. Yazar: SEMANUR TUTUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyaliz kronik böbrek hastalığı, Pulse Wave Velocity, renal progresyon, predialysis chronic kidney disease, Pulse WaveVelocity, chronic kidney progression
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç:Kronik böbrek hastalığı (KBH) tüm dünyada ve ülkemizde oldukça sık görülen önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir.Tüm dünyada KBH oranı %10-16 arasında değişmektedir.KBH olan bireylerdekardiyovasküler hastalıkların daha sık görüldüğü ve bu hastaların yaşam sürelerinin kısaldığı bilinmektedir. Erken ve hızlanmış ateroskleroz bu hasta grubunda artmış kardiyovasküler mortalite için oldukça önemli bir sebeptir. Ateroskleroz için risk faktörü olarak değerlendirilen arteryel sertlik,Pulse Wave Velocity (PWV) ile değerlendirilebilmektedir.Bu çalışmada prediyaliz kronik böbrek hastalarında PWV nin KBH progresyonuna etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod:Bu prospektif kohort çalışması Kasım 2014 ile Mart 2017 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji polikliniğinden takipliprediyaliz kronik böbrek hastalığı olan hastalar ile yapıldı.Hastaların 2 yıllık izlem sonrası ilk ve son GFR değerleri MDRD formülü ile hesaplandı. PWV Mobil-O-Graph NG (İ.E.M GmbH Stolberg Germany) arteriyograf cihazı kullanılarak belirlendi. Çalışmanın analizleri SPSS 19.0 (IBM Inc., IL, Chicago, USA) paket programı ile gerçekleştirildi. Bulgular ve tartışma:Prospektif kohort çalışmasında toplamda 199 hasta 24±2 ay izlenmiştir. Çalışma sonunda toplamda 5 hasta ex olmuş, 34 hastaya hemodiyaliz tedavisi başlanmış, 6 hastaya da transplant yapılmıştır. Poliklinik takiplerine devam etmeyen 27 hasta takipsiz kabul edilip çalışmadan çıkarılmıştır. Çalışma sonunda hastalar gruplara ayrıldığında tüm gruplar arasında nabız basıncı ( p=0,491 ) ve PWV (p=0,439) değerleri anlamlı farklılık göstermedi. Protein/ kreatinin oranı, kalsiyum progresyonla ilişkili bulunmuştur. Sonuç:KBH progresyonun değerlendirildiği çok az sayıda çalışma bulunmaktadır bu açıdan çalışmamızda elde edilen veriler çok önem taşımaktadır. Çalışma sonunda PWV, progresyonla ilişkili bulunmamıştır. Proteinüri ve kalsiyum seviyesindeki düşüşprogresyonla ilişkili bulunmuştur. Ayrıca daha önce yapılan çalışmalarda bakılmayan potasyum değerindeki artış renal progresyonla ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective:Chronic kidney disease(CKD) is very commonall over the worldand,itisa majorcause ofmorbidity andmortalityin our country. CKDrates vary between10-16% worldwide.Cardiovascular disease is seen more frequently in patients with CKD and,it is known that CKDshortensthelife expectancyof these patients.Early and accelerated atherosclerosisis an importantcauseof increased cardiovascular mortalityinthis group of patients.Arterial stiffnessthat is considered asa risk factor foratherosclerosis can be evaluated with PWV(Pulse WaveVelocity). In this study, examining the effect of PWV on KBH progression in patients with predialysis chronic kidney disease is aimed. Material and Method:Thisretrospective studywas carried out with predialysis patientswho arefollowed in nephrology policlinic in Konya Training andResearch Hospital. PWV was determined by using a Mobil-O-Graph NG(İ.E.M GmbH Stolberg Germany)arteriographydevice.Statistical analysis was performed using SPSS 19.0 (IBM Inc., IL, Chicago, USA)(Statistical Package for Social Sciences) software. Results: This retrospective cohort study includes 199 stage 3-5 CKD patients. At the end of 24±2 follow-up periods, 5 patients died, 34 patients have been begun hemodialysis treatment, and 6 patients were applied to renal transplantation. 27 patients who did not continue policlinical controls during study were excluded from the study. At the end of the study, blood pressure (p=0,491) and PWV (p=0,439) among all groups did not demonstrate meaningful difference. Protein/creatinin ratio is associated with calcium progression. Conclusion: There are very few studies concerning CKD progression; therefore, results in this study have serious significance. In this study, it is not observed that PWV and the progression areassociated. Decrease in proteinuria and calcium level is discovered that it is related to the progression.Furthermore, the increase in potassium level, which has not been considered in the previous studies, is found to be associated with renal progression.