Atlantoaksiyel instabilite sonucu C1-C2 füzyon cerrahisi değerlendirmesi
Evaluation of C1-C2 fusion surgery resulting from atlantoaxial instability
  1. Tez No: 478152
  2. Yazar: BURAK OLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖKTEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: C1 Latetal Mass, Trabeküler Kemik, Atlantoaksiyel İnstabilite, C1 Lateral Mass, Trabecular Bone, Atlantoaxial Instability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş: Atlantoaksiyel instabilite travma, enfeksiyon, dejeneratif hastalıklar gibi birçok nedeni olan ve belirli instabilite kriterleri sonucu cerrahi gerektiren bir patolojidir. Tanı klinik ve radyolojik yardımlarla konulur. Amaç: Cerrahi gerektiren atlantoaksiyel instabilitesi olan hastalarda kullanılan C1 lateral mass ve C2 transpedinküler vidalama tekniğinin diğer tekniklere olan üstünlüğü. Materyal ve Metod: 2012 Ocak ile 2017 Ocak tarihleri arasında başvuran 32 atlantoaksiyel instabilitesi olan hasta değerlendirmeye alınmıştır. Değerlendirmeye alınan tüm hastalara C1 lateral mass ve C2 transpedinküler füzyon yapılmış, rodlar yardımı ile sistem sabitlenmiştir. Füzyon amaçlı hastalara occipital kemikten greft alınarak posterior sahaya serilmiştir. Füzyon kanıtı olarak trabeküler kemik varlığı kullanılmıştır. Tartışma: Kullanılan bu teknik ile yapılan cerrahi sonuçlar değerlendirilmiş ve yapılan diğer tekniklere üstünlüğü tüm hastalarda oluşan trabeküler kemik varlığı ile ispatlanmıştır. Sonuç: Atlantoaksiyel instabilitesi olup, C1-C2 füzyon gerektiren tüm hastalara C1 lateral mass ve C2 transpedinküler vidalama tekniği günümüzde en iyi stabilizasyon tekniğidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Atlantoaxial instability is a pathology which has many reasons such as trauma, infection and degenerative illnesses and which requires surgery as a result of some specific instability criteria. Diagnosis is made by means of clinical and radiological assistance. Purpose: Superiority of C1 lateral mass and C2 transpedicular screwing technique to other techniques. Material and Method: 32 patients with atlantoaxial instability who consulted between January 2012 and January 2017 were included into the evaluation. C1 lateral mass and C2 transpedicular fusion were implemented on all patients who were included into the evaluation and the system was fixed by the help of rods. Having a purpose bone was used as fusion evidence. Discussion: The results of the surgery which was conducted by this technique were evaluated and its superiority to the other techniques was approved by the existence of trabecular bone which was formed in all of the patients. Result: C1 lateral mass and C2 transpedicular screwing technique is the best stabilization technique at present on patients who have atlantoaxial instability and who need C1-C2 fusion.