Ovaryen karsinosarkomların prognozu ile grade 3 seröz kistadenokarsinomların prognozunun karşılaştırılması
Comparison of prognosis of ovarian carcinosarcomas and prognosis of grade 3 serose cystadenocarcinoma
  1. Tez No: 478151
  2. Yazar: NURTEN ASMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUTLU MEYDANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ovaryen karsinosarkom, prognoz, sağ kalım, ovaryen seröz kistadenokarsinom, yüksek gradeli seröz karsinom, Ovarian carcinosarcoma, prognosis, survival, ovarian serous cystadenocarcinoma, high grade serous carcinoma
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Grade 3 seröz kistadenokarsinom (HGSC) olgularının prognozu ile ovaryen karsinosarkom (OCS) olgularının prognozunu ve onkolojik akıbetlerini karşılaştırmak. Materyal ve Metod: Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği'nde opere edilmiş, nihai patoloji sonucunda grade 3 seröz kistadenokarsinom ve ovaryen karsinosarkom tanısı almış, takiplerini hastanemizde devam ettirmiş 109 hasta (37 ovaryen karsinosarkom ve 72 seröz kistadenokarsinom) retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş, parite, menopoz durumu, başvuru şikayetleri, başvuru anındaki assit varlığı, başvuru anındaki tümör çapı, başvuru anındaki serum CA 125 düzeyleri, metastatik lenf nodu varlığı, postoperatif komplikasyonlar, adjuvan tedavi, nüks durumu, nüks sonrası tedavi bilgileri, mortaliteleri değerlendirildi ve sağ kalım analizi yapılarak sağ kalım süreleri iki grup arasında karşılaştırıldı. Evreleme; FIGO 2014 evreleme sistemine göre yapıldı. Hastalıksız sağ kalım (DFS) ve genel sağ kalım (OS) analizleri için Kaplan-Meier yaşam analizi metodu ve Cox regression testleri kullanıldı. Bulgular: Demografik özellikleri ve karşılaştırma parametreleri homojen olan HGSC ve OCS gruplarında 5 yıllık hastalıksız sağ kalımın (DFS) karşılaştırılmasında, OCS grubunun beş yıllık hastalıksız ve genel sağ kalımının HGSC hastalarına göre daha düşük olduğu izlendi ancak iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p˃0,05). Sonuç: OCS'ler ve HGSC'ler kötü sağ kalım süreleri ile ilişkili agresif tümörlerdir. Bu tümörlerin yönetimi zordur ve optimal tedavinin gösterilmesi için yeterli hasta sayısı elde edilerek randomize çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to compare the prognosis and oncological outcomes of ovarian carcinosarcoma (OCS) cases with the prognosis of grade 3 serous cystadenocarcinoma (HGSC) cases. Materials and Methods: This study was carried out retrospectively on 109 patients (37 OCS and 72 HGSC) who were diagnosed, treated and followed up at Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital, Gynecological Oncology Clinic. The clinicopathological characteristics studied included age, parity, menopausal status, referral complaints, presence of ascites, tumor diameter, baseline serum CA 125 levels, presence of metastatic lymph nodes, postoperative complications, adjuvant treatment, recurrence, and survival. Survival analysis was performed and the prognosis was compared between the two groups. Staging was based on the FIGO 2014 staging system. Kaplan-Meier survival analysis and Cox regression tests were used for disease-free survival (DFS) and overall survival (OS) analyses Results: The 5-year DFS and OS of the HGSC and OCS groups were similar (p˃0.05). There was no significant difference in terms of oncologic outcome between HGSC and OCS patients. Conclusion: OCSs and HGSCs are aggressive tumors associated with poor survival. Management of these tumors is difficult and there is a need for randomized studies which include sufficient number of patients for optimal treatment.