Anestezi ve reanimasyon yoğun bakım ünitesi'nde kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyon oranında yapılandırmacı eğitim uygulandıktan sonra meydana gelen değişimlerin değerlendirilmesi
Evaluation of changes into antiesty and reanimation in intensive care unit with constructive training of the catheter related urinary system infection after application
  1. Tez No: 478156
  2. Yazar: SALİHA YARIMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ŞEBNEM ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, eğitim, müdahaleli araştırma, idrar kateterizasyonu, üriner sistem enfeksiyonu, Activity, educational, interventional research, urinary catheterization, urinary tract infection
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş: Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar kontrol altına alınabilir ve önlenebilir enfeksiyon hastalıklarıdır. Kateter ilişkili bakteriüri, sık görülen sağlıkla ilişkili enfeksiyon nedeni olabilmekte; çoğu hastanede ve uzun süreli bakım ünitelerinde üriner kateterizasyonunun yaygın kullanılmasının bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Amaç: Hastanemiz Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi (ARYBÜ)'nde sağlık hizmeti ilişkili üriner sistem enfeksiyon hızını; ARYBÜ'de çalışan personele verilen yapılandırmacı eğitim uygulaması ile azaltmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız; retrospektif ve prospektif müdahaleli bir tez çalışmasıdır. Hastanemizde üç ARYBÜ bulunmaktadır. Bu üç birimde çalışan toplam 62 sağlık çalışanı vardır. Bu personellerin; 38'i hemşire, 17'si yardımcı sağlık personeli ve 7'si doktordur. ARYBÜ-1'de; 17 hemşire, 7 yardımcı sağlık personeli, ARYBÜ-2'de; 8 hemşire, 4 yardımcı sağlık personeli, ARYBÜ-3'te 13 hemşire 6 yardımcı sağlık personeli çalışmaktadır. Yedi doktor bu üç yoğun bakım ünitesine de bakmaktadır. ARYBÜ personeli ile 1-31 Aralık 2016 tarihleri arasında kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonunu önlemeye yönelik yapılandırmacı eğitim görüşmeleri yapılmıştır. Yapılandırmacı eğitim öncesi, 1 Haziran – 30 Kasım tarihleri arası, ARYBÜ'lerin Kİ-ÜSE verileri hastanemiz enfeksiyon kontrol komitesinden (EKK) elde edilmiştir. Yapılandırmacı eğitim sonrası, 1 Ocak – 30 Haziran tarihleri arası, sürveyans verilerinin elde edilmesinde EKK'ya ve olguların değerlendirilmesine eşlik edilmiştir. Hastanemiz EKK'da sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonları tanı kriterileri olarak; CDC'nin 2008 yılı tanı kriterlerine göre düzenlenen Ulusal Hastane Enfeksiyonarı Sürveyans Standartları kullanılmaktadır. Yapılandırmacı eğitim öncesi ve sonrası veriler karşılaştırılmış, çalışmanın istatistiksel analizi SPSS versiyon 15.0 programıyla yapılmıştır. Yapılandırmacı eğitimi değerlendirmek için personele dört soruluk bir anket yapılmıştır. Bu anketin sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular: Yapılandırmacı eğitim öncesi ve sonrası ARYBÜ'lerin ayrı ayrı 6 aylık Kİ-ÜSE hızları karşılaştırıldığında; eğitim öncesi ve eğitim sonrası Kİ-ÜSE hızları sırasıyla ARYBÜ-1'de 8,3 ve 8,7 (p=0,837); ARYBÜ-2'de 7,0 ve 8,1 (p=0,745); ARYBÜ-3'de ise 7,3 ve 9,9 (p=0,495) olarak hesaplanmıştır. Her üç birimde de aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Yapılandırmacı eğitimi değerlendirmek için yapılan ankette; hemşirelerin %92'si (35/38), yardımcı sağlık personelinin %88'i (15/17) bu uygulamadan olumlu yönde etkilendiğini belirtmiştir. Ancak bunların arasında; hemşirelerin %63'ü, yardımcı sağlık personelinin %33'ü öğrendiklerini uygulayabildiklerini ifade etmiştir. Sonuç: Her üç ARYBÜ'de, yalnızca yapılandırmacı eğitim ile uygulanan müdahale Kİ-ÜSE hızlarında anlamlı bir azalma sağlamamıştır. Bununla birlikte; personelin Kİ-ÜSE'leri hakkında farkındalığı arttırılmış ve düzeltilebilir ancak zaman isteyen sorunlar belirlenmiştir. Kİ-ÜSE'leri önlemeye yönelik ilk kez denenen yapılandırmacı eğitim uygulamasının daha geliştirilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Healthcare-related infections are controllable and avoidable infectious diseases. Catheter-associated bacteriuria can be common reason of healthcare-related infection. It can be faced in many hospitals, especially in long-term care units, because of widespread use of urinary catheterization. Objectives: To reduce catheter associated urinary tract infection (CA-UTI) rates by carrying out a constructive training programme for the staff working in Anesthesia and Reanimation Intensive Care Units of the Hospital. Materials and Methods: This study is a retrospective and prospective interventional thesis study. There are three Anesthesia and Reanimation Intensive Care Units (ICU) in our hospital. The health staff of these three units consists of 62 people. There are 38 nurses, 17 assistant health personnels and 7 doctors. At ICU-1; 17 nurses and 7 assistant health personnels, at ICU-2; 8 nurses and 4 assistant health personnels, at ICU-3; 13 nurses and 6 assistant health personnels. 7 anesthesiologists work in charge of all three ICU. Constructive training interviews were conducted with all ICU staffs between 1-31 December 2016 to prevent CA-UTI. Before the constructive training programme, CA-UTI data of ICUs from 1 June to 30 November were obtained from the infection control committee (ICC) of the hospital. After the constructive training programme, the surveillance data were obtained from 1 January to 30 June and the cases were evaluated with ICC. In the hospital, National Hospital Infection Surveillance Standards are used according to CDC's 2008 diagnostic criteria, as diagnostic criteria for health-care related infections by ICC. Data was compared before and after constructive training, statistical analysis of the study was done by SPSS version 15.0 program. A four-question survey was conducted by the staff to assess the constructive training programme. The result of this survey is also evaluated. Results: When the 6-month CA-UTI rates of the ICUs before and after the constructive training programme were compared, pre-training and post-training CA-UTI rates were 8.3 and 8.7 (p=0,837) in ICU-1 respectively; 7.0 and 8.1 (p=0,745) in ICU-2; In ICU-3 it is calculated as 7.3 and 9.9 (p=0,495). There was no statistically significant difference found between pre-training and post-training data for these three ICUs. According to the assessment questionnaire, 92% of nurses (35/38) and 88% of assistant health personnels (15/17) were positively effected from the training programme but among them, 63% of nurses and 33% of assistant health personnel were able to apply what they learned. Conclusion: In all three ICUs, the intervention of constructive training did not significantly reduce the CA-UTI rates alone. However, the awareness of the staff about CA-UTIs were increased and also improvable, but time-consuming problems are identified. As a suggestion, the constructive training programme which aims to prevent CA-UTIs should be improved..