Anestezi yoğun bakım ünitesinde 2014-2018 yılları arasında izole edilen enfeksiyon etkenleri ve antibiyotik duyarlılıklarının incelenmesi
The investigation of infectious factors and antibiotic sensitivities isolated in the anesthesia intensive care unit between 2014-2018
  1. Tez No: 629200
  2. Yazar: ÜMRAN ALTUNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE ÇORUH
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, Kolistin direnci, Nozokomiyal enfeksiyonlar, Yoğun bakım üniteleri, Antibiotic resistance, Colistin resistance, Nosocomial infections, Intensive care units
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Hastane enfeksiyonları halen yoğun bakım ünitelerinde yüksek bir insidansa sahiptir ve bu ünitelerdeki en önemli sorunlardan biridir. Bu enfeksiyonların kritik hastalarda morbidite ve mortalitenin önemli bir nedeni olduğu ve yoğun bakım kalış süresindeki artışlar ve aşırı hastane maliyetleriyle ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışma üniversitemiz anestezi yoğun bakım ünitesinde gelişen hastane enfeksiyon hızını, enfeksiyonun sistemlere göre dağılımını, etken mikroorganizmaları ve bunların antibiyotiklere duyarlılıklarının belirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2014-2018 tarihleri arasında anestezi yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavi edilen, 18 yaş ve üzeri hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Bu verilerden anestezi yoğun bakım ünitesinin hastane enfeksiyon hızı, sistemlere göre dağılımı, enfeksiyon etkenleri ve bu etkenlerin antibiyotik duyarlılıkları belirlendi. Bulgular: Çalışmaya 2906 hasta dahil edildi (15729 hasta günü ). Hastane enfeksiyonu gelişen 206 hastada toplam 240 enfeksiyon tanısı konuldu. Enfeksiyon hızı 25,4/1000 hasta günü olarak belirlendi. Enfeksiyonlar ; ventilatör ilişkili pnömoni (%40.7), katater ilişkili kan dolaşım enfeksiyonu (%25.7), üriner sistem (%12.6) ve cerrahi alan enfeksiyonu (%10.1) olarak saptandı. En sık izole edilen mikroorganizmalar ; A.baumani (%31.3), K.pneumoniae (%13.7), Pseudomonas aeruginosa (%12.7), E.coli (%12.7) idi. Gram negatif bakterilerdeki antibiyotik direncinin yıllar içerisinde; özellikle A.baumanii'deki karbapenem direncindeki artış dikkat çekiciydi. A.baumanni'nin beş yıllık ortalama kolistin duyarlılığı %95.7 olarak bulunmuş olup bu oranın beş yıl boyunca azaldığı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda Acinetobacter ve Pseudomonas için ciddi karbapenem direnci dikkat çekicidir. Ayrıca amikasinin ampirik tedavide iyi bir seçenek olduğu görülmektedir. Her merkezin kendi mikroorganizma dağılımı ve direnç durumlarını belirleyerek tedavi protokollerini düzenlemesi dirençli mikroorganizmalarla mücadelede fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Nosocomial infections still have a high incidence in intensive care units and are one of the most important problems in these units. It is well known that these infections are a major cause of morbidity and mortality in critically ill patients, and are associated with increases in the length of stay and excessive hospital costs. This study was carried out to determine the nosocomial infection rate, the distribution of the infection according to the systems, the active microorganisms and their susceptibility to antibiotics in the anesthesia intensive care unit of our university. Materials and Methods: in the study, patients aged 18 and over who were followed up and treated at anesthesia intensive care unit between 2014 and 2018 were evaluated retrospectively. From these data, the speed of nosocomial infection, the distribution according to the systems, the infection factors and antibiotic susceptibilities of these factors were determined. Results: The study included 2906 patients (15729 patient-days). A total of 240 infections were identified in 206 patients. The nosocomial infection rate of anesthesia intensive care unit was 25,4/1000 patient-days. The infections were ventilator associated pneumonia (%40.7), catheter-related bloodstream infections (%25.7), urinary tract (%12.6) and surgical site infections (%10.1). The most common isolated microorganisms were A.baumani (%31.3), K.pneumoniae (%13.7), Pseudomonas aeruginosa (%12.7), E.coli (%12.7). Over the years, antibiotic resistance in gram-negative bacteria; especially the increase in carbapenem resistance in A.baumanii was remarkable. The sensitivity of A.baumanni to colistin was found to be 95.7%, and it was determined that this rate decreased for five years. Conclusion: ın our study, serious carbapenem resistance is noteworthy for Acinetobacter and Pseudomonas. It is also seen that amikacin is a good option in empirical treatment. It will be beneficial to combat resistant microorganisms by determining the microorganism distribution and resistance conditions of each center and arranging treatment protocols.