Domuz gribi tanısı almış hastalarda nötrofil lenfosit oranının tanıya katkısı
H1n1 diagnostic contribution of neutrophil lymphocyte in diagnosed patients
  1. Tez No: 478173
  2. Yazar: METE NAİL ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEVKİ HAKAN EREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: H1N1, Nötrofil, Lenfosit ve Platelet Sayısı, Nötrofil/Lenfosit Oranı, H1N1, Neutrophil, Lymphocyte and Platelet Count, Neutrophil/Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Üst solunum yolu enfeksiyonu ile acil servise başvuran hastalardan H1N1 pozitif saptanan ve saptanmayan hastalarda nötrofil/lenfosit oranını karşılastırmak ve bunun tanıda kullanabilirliğini göstermek. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep Genelindeki Kamu ve Özel hastanelerin Acil Servisine, üst solunum yolu şikayetiyle başvuran hastalar; elisa yöntemi ile H1N1 pozitif bulunan ve bulunmayan hastalar olarak iki gruba ayrıldı. H1N1 pozitif saptanan hatsalar (n=40) çalışma grubuna, H1N1 pozitif saptanmayan hastalar (n=30) kontrol grubuna alındı. Hastaların demografik verileri, nötrofil, lenfosit sayısı ve nötrofil/lenfosit sayısı değerlendirildi. Bulgular: Demografik özellikler açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Her iki grup arasında nötrofil, lenfosit sayısı ve NLR'de anlamlı farklılık bulunmadı. Nötrofil sayısı ortalama kontrol grubunda 8,28; çalışma grubunda 7,61 saptandı. Lenfosit sayısı ortalama kontrol grubunda 1,77; çalışma grubunda 1,22 olarak bulundu. NLR kontrol grubunda 7,41; çalışma grubunda 8,82 olarak saptandı. İki grup arasında platelet sayısında anlamlı farklılık saptandı. Kontrol grubunda platelet sayısı 263,9; çalışma grubunda 199,43 olduğu saptandı. Sonuçta H1N1 pozitif saptanan hastalarda platelet sayısının daha düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Her iki hasta grubunda nötrofil/lenfosit sayısında anlamlı farklılık saptanmazken; platelet sayısında ise anlamlı farklılık bulunmuştur. H1N1 pozitif saptanan hastalarda platelet sayısının, negatif saptanan hastalardan daha düşük olduğu görülmüştür. Yüksek morbidite ve mortaliteye sahip bir hastalık olan domuz gribinin erken tanısın da platelet sayısının kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the neutrophil/lymphocyte ratio in patients with H1N1 positive and non-H1N1 positive patients presenting with upper respiratory tract infection and showing the possibility of using it in diagnosis. Material and Method: Patients with upper respiratory tract complaints; Two groups were divided into two groups as H1N1 positive and absent patients by ELISA method. H1N1 positive patients (n = 40) were included in the study group and H1N1 positive patients (n = 30) were included in the control group. Demographic data, neutrophil, lymphocyte count and neutrophil / lymphocyte counts were evaluated. Results: There were no significant differences between the groups in terms of demographic characteristics. There was no significant difference in neutrophil, lymphocyte count and NLR between the two groups. The number of neutrophils was 8.28 in the mean control group; 7.61 in the study group. Lymphocyte count was 1.77 in the mean control group; Found 1.22 in the study group. NLR control group, 7.41; Was found to be 8.82 in the study group. There was a significant difference in platelet count between the two groups. The number of platelets in the control group was 263,9; The study group was found to be 199.43. As a result, the number of platelets was found to be lower in H1N1-positive patients. Conclusion: There was no significant difference in the number of neutrophils / lymphocytes in both groups; Whereas there was a significant difference in platelet count. The number of platelets in H1N1-positive patients was found to be lower than in negative-detected patients. It is thought that the number of platelets can be used in the early diagnosis of pig sweat, a disease with high morbidity and mortality.