Bazı insektisit ve herbisitlerin kitosan ile adsorpsiyonunun incelenmesi
Investigation of adsorption with some insecticides and herbicides chitosan
  1. Tez No: 478360
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR TİLKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, kitosan, insektisit, herbisit, GC-MS, Adsorption, chitosan, insecticide, herbicides, GC-MS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, adsorpsiyon yöntemiyle sulu çözeltilerden bazı insektisit ve herbisitin uzaklaştırılması amaçlanmıştır. Bunun için kitosan kullanılmıştır. Kitosan insektisit ve herbisit çözeltileri ile muamele edilerek, insektisit ve herbisit adsorpsiyonuna temas süresinin etkisi ile insektisit ve herbisit konsantrasyonunun değişiminin adsorpsiyona etkisi ayrı ayrı incelenmiştir. 25 ºC de Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerine uygulanabilirliği test edilmiştir. Miktar tayinleri suya başlangıçta koyulan madde ile suda kalan miktara göre hesaplanmıştır. Kantitasyonlar GC-MS cihazıyla yapılmıştır. Çizilen grafiklere göre kitosanın adsorban olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to remove some insecticide and herbicide from aqueous solutions by adsorption method. For this, chitosan is used. The effect of contact time for insecticide and herbicide adsorption and the effect of adsorption of insecticide and herbicide concentration on the adsorption has been investigated separately by treatment with chitosan insecticides and herbicide solvates. Applicability to Langmuir and Freundlich adsorption isotherms was tested at 25 ºC. Amount determinations are based on the amount of water initially deposited and the amount left in the water. Quantitation was done by GC-MS. According to the plotted graphs, it has been shown that chitosan can be used as an adsorbent.