Cevizde yeni SSR primerlerinin geliştirilmesi
Developing new SSR markers in walnut
  1. Tez No: 478715
  2. Yazar: SEÇKİN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH KAFKAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ceviz, J. regia, SSR, mikrosatellit, Walnut, J. regia. SSR, microsatellite
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Cevizde referans genetik harita oluşturmak için çok sayıda basit dizi tekrarlarından (SSR) elde edilmiş polimorfik primerlere gereksinim vardır. Ancak literatürde yayımlanan SSR sayısı yeterli değildir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, ileride cevizde genetik haritalama çalışmalarında kullanmak üzere yeni SSR primerleri geliştirmektir. Bu çalışma kapsamında gen bankasındaki Juglans regia'ya ait yapay bakteriyel kromozom dizilerindeki tekrar bölgelerden (BES-SSR) 200 adet SSR primer çifti dizayn edilmiştir. Tüm SSR primerleri 16 adet yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinde hem bant üretme hem de polimorfizm bakımından analiz edilmiştir. Bunlardan 190 adet SSR primer çifti (%95) başarılı olarak amplifiye olmuş ve 92 adet primer çifti ise polimorfik bulunmuştur. Polimorfik 92 SSR primer çifti 2 ile 11 arasında, toplamda 324 ve lokus başına ortalama 3.6 adet allel üretmiştir. Polimorfizim bilgi içeriği (PBİ) değeri 0.11 ile 0.88 arasında değişmiş ve ortalama 0.46 olarak belirlenmiştir. Elde edilen soyağacı yerli ve yabancı ceviz çeşitlerini iki gruba ayırmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada kapsamında cevizde ileride genetik çalışmalarda kullanılmak üzere 92 adet yeni polimorfik SSR primer geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is necessary to have many polymorphic SSR (Simple Sequence Repeat) markers to construct a genetic linkage map in walnut. However, there are no adequate number of SSR markers in the literature. Therefore, the main objective of this study was to develop novel SSR markers for further genetic linkage mapping studies in walnut. For this purpose, a total of 200 SSR primer pairs were designed from bacterial artificial chromosome end sequences (BES-SSR) deposited in Genbank. All the SSR loci were tested for amplification and polymorphism in 16 local and foreign cultivars. A total of 190 (95%) SSR loci were amplified successfully and 92 were polymorphic. Polymorpphic loci produced 324 alleles ranging between 2 to 11 with an average of 3.6 alleles. primer pairs from J. regia were designed and 190 primers (95%) had successfully amplification patterns. Polymorphism information contents (PIC) varied from 0.06 to 0.87 with an average of 0.42. The dendrogram separated local and foreign walnut cultivars in two groups. In conclusion, 92 polymorphic SSR markers were developed in this study to use them in further genetic studies in walnut.