Otomobil bakım servislerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlanmasına yönelik bir örnek alan incelemesi
Occupational health and safety precautions and a sample field examination in car services
  1. Tez No: 478755
  2. Yazar: JALE UZUNDEDE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım servisleri, Önlem, Güvenli, Maruziyet, Auto maintenance services, Safety, Precaution, Exposure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Otomobil sektöründe, gelişen teknolojinin sonucu olarak, ekipmanların çalışmalarda kullanımı, servislerde kullanılan kimyasallar, iş Kazalarının ve meslek hastalıklarının artması, iş güvenliği önlemlerinin alınması gerekliliğini göstermiştir. Yapılan bu tezde bir örnek alan incelenerek, alınması gereken İş Güvenliği önlemleri, hakkında bilgi verilmeye çalışılmış, mevcut durumdaki güvenlik eksiklikleri konusunda bilgi verilmiştir. Oto bakım servislerinde Çalışma ortamı ve ekipmanların tehlikeleri tespit edilip, önlemler alınarak iş kazalarının azaltılabileceği veya yok edileceği konusunda durulmuştur. Fine-Kinney metodu kullanarak yapılan risk değerlendirmesinde, risk puanlarına göre daha hassas olarak ölçüm yapıldığı gözlemlenmiştir. Böylece aksiyon planı alınacak işlerin öncelik sıralaması yapılmıştır, daha yüksek öneme sahip risklerin farkındalığı arttırılmıştır. Düzenleyici ve önleyici faaliyetler düzenleyip uygulayarak Risk değerlerini azaltabileceği belirtilmiştir. Bu tez çalışmasında, çalışanlarda iş güvenliği bilincinin oluşturulması, güvenli davranış kalıplarının yerleştirilmesi ve bu doğrultuda gereken eğitimlerin verilmesi gerekliliğinin önemi anlatılmak istenmiştir. Kullanılan kimyasallara karşı maruziyetin önlenmesi için, çalışanlara kişisel koruyucuları kullanmalarının önemi hakkında bilinçlendirici eğitimlerin verilmesi risklerinin azaltılmasını sağlayacağı konusunda durulmuştur. İşyerlerinin tasarımları, çalışmaya başlamadan, mevzuata uygun yapılması gerekliliği, havalandırma koşullarının iyileştirilmesi ve ekipmanların yerleştirilmesi, çalışma başlamadan yapılması konusunda açıklamalar yapılmıştır. Bu çalışmada, çalışanlarda ve işverenlerde önce güvenlik" anlayışı oluşturulması gerekliliği ve önlemlerin alınması, mevzuatın uygulanmasının iş kazalarının önüne geçilebilmesi için faydalar sağlayacağı görülmüştür. Oto Bakım servislerinde, iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirmesini hedefleyen Mevzuatların uygulanması ve bilimsel açıdan yapılan çalışmaların iş ortamına geçirilmesi, güvenli çalışma ortamı oluşturulması için yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As a result of the developing technology in the automobile sector, the use of equipment in work, the chemicals used in the services, the increase in occupational accidents and occupational diseases, causes occupational safety precaution have been required. In this thesis, a sample area was examined and information about the Job Security precautions to be taken was tried to give information about the current security deficiencies. It has been emphasized that the work environment and the hazards of the equipment are determined and precautions are taken to reduce or eliminate work accidents. In the risk assessment using the Fine – Kinney method, it was observed that measurement were made more precisely than risk scores. Thus, prioritization of tasks for action plans has been prioritized, rising awareness of risks with higher precautionary measures. It is stated that they can reduce risk values by organizing and implementing regulatory and preventive activities. In this thesis study, it is aimed to emphasize the necessity of establishing occupational safety consciousness, placement of safe behavior patterns in employees and providing training in this direction It has been emphasized that the use of personal protections for employees to prevent exposure to the chemicals used will reduce the risk of giving conscious trainings on the importance of the use. The workplaces have been made clear about the necessity of compliance with the legislation, the improvement of ventilation conditions, the placement of equipment, and the start of work. In this study, it was seen that the necessity of establishing“safety”understanding in employees with employers and taking measures would provide benefits for the prevention of work accidents. Implementation of the legislation aiming at improvement of occupational health and safety conditions in the auto maintenance services and passing the scientific studies to the working environment has been reached to the conclusion that it will be useful for establishing safe working environment.