Sayısallaştırılmış bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans tomogramları üzerinde görüntü işleme tekniği uygulamaları
Image processing applications on digitized computed tomography and magnetic resonans tomograms
  1. Tez No: 47879
  2. Yazar: SUZAN ÇULHA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal görüntü işleme, tıbbi görüntü işleme, maske işleme, konumsal filtreleme, piksel işleme, görüntü kuvvetlendirme
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAYISALLAŞTIRILMIŞ BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE MAGNETİK REZONANS TOMOGRAMLARI ÜZERİNDE GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİ?İ UYGULAMALARI Suzan ÇULHA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elekronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Faruk ÖZEK 1995, Sayfa : 162 Jüri : Prof. Dr. Erdem YAZGAN Doç.Dr. Faruk ÖZEK Y.Doç.Dr. Engin TUNCER Bu tezin amaca, sayısallaştirılmış X-ışınlı bilgisayarlı tomografi (CT) ve nükleer magnetik rezonans (NMR) tomogramlannı, spesifik uygulamalar için orjinallerinden daha kaliteli tomogramlar elde etmek için işlemektir. Bir başka deyişle amaç, tomogramlann kalitesini sayısal görüntü işleme metodlanyla artırarak, radyologların daha kolay ve doğru olarak teşhis yapabilmesini sağlamaktır. Tezin teorik çalışmasında, çeşitli sayısal görüntü kuvvetlendirme yöntemleri araştırılmış ve sunulmuştur. Bu yöntemler, konumsal (spatial) koordinatlarda maske işleme ile filtreleme tekniğine dayanan görüntüde gürültü azaltma, kenar bulma vb. ile piksel işlemeye dayanan histogram eşitleme, parlaklık ayarlama, toplama ve çıkarma vb. olup, görüntü kalitesinin artırmaya yönelik algoritmalardır. Deneysel çalışmada Picker Inc. U.S. firmasının CT ve NMR sistemlerinde kullanılan algoritmalan da içeren bir tomografik görüntü işleme yazılım paketi, kişisel bilgisayar (PC) ortamında kullanılacak şekilde geliştirilmiştir. Geliştirilen yazdım değişik tomogramlar üzerinde test edilmiş, hız, kontrast çözünürlük ve konumsal çözünürlük açısından pozitif sonuçlar elde edilmiştir. Bu yazılım, doğal olarak, pahalı iş istasyonlarındaki görüntü işlemlerinin, her radyologun kolaylıkla erişebileceği bir PC ortamında gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
a ABSTRACT Master's Thesis IMAGE PROCESSING APPLICATIONS ON DIGITIZED COMPUTED TOMOGRAPHY & MAGNETIC RESONANCE TOMOGRAMS Suzan ÇULHA Ankara University Graduate School Of Natural & Applied Sciences Department of Engineering Electronics Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Faruk ÖZEK 1995, Page : 162 Jury : Prof.Dr. Erdem YAZGAN Assoc. Prof. Dr. Faruk ÖZEK Asst. Prof. Dr. Engin TUNCER Hie principal objective of this thesis is to process tomograms of a computed tomography or a magnetic resonance system so that the processed tomograms are of better quality than the original tomogram for a specific application. In other words, the objective is to enhance tomographic images by digital image processing methods so that radiologists can make diagnosis well in an easier way. In the theoretical study of this thesis, various digital image enhancement methods were surveyed and presented. These methods are noise reduction, edge detection, etc. algorithms based on image filtering by mask processing techniques and histogram equalization, brightness adjustment, image addition and subtraction, etc. algorithms based on pixel processing techniques. The whole algorithms improve the resolution of images. In the practical work of this thesis, a tomographic image processing software (s/w) package which includes the algorithms used in CT scanner and NMR imaging systems of Picker Inc., U.S., was improved in such a manner that studying this s/w on a PC environment is available. The developed s/w was experimented on different tomograms and positive results regarding speed, contrast and spatial resolution were obtained. This package, naturally, brings out the possibility of easily accessible image processes on a PC for every radiologist rather than the processes in highly expensive workstations. Key Words : Digital image processing, medical image processing, spatial filtering, pixel processing, image enhancement.