Deneyimsel pazarlama ve müşteri memnuniyeti üzerine etkisi
Experi̇enti̇al marketi̇ng and impact on customer sati̇sfaction
  1. Tez No: 478798
  2. Yazar: RAMAZAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET KAHRAMAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deneyim, Deneyimsel Pazarlama, Deneyim Ekonomisi, Modern Pazarlama Yaklaşımları, Experience, Experiential Marketing, ExperienceEconomy, Modern Marketing Approaches
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Deneyim kavaramı; 1982'de pazarlama alanına girmiş olmasına rağmen, tüketici davranışlarını anlamada önemli bir olgu olarak ancak günümüzde karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda yapılan pek çok çalışmada, bu kavram ekonomik bir unsur ve pazarlamanın geleceği olarak ele alınmaktadır. Buradan hareketle, bu çalışma, deneyim, deneyimsel pazarlama ve ilgili kavramları bir bütün olarak tartışmakta ve ayrıca kimi pazarlama çıkarımlarında bulunmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmuş olup bu üç bölümde deneyimsel pazarlama, deneyimsel pazarlama yaklaşımları ve müşteri memnuniyetleri ele alınmıştır. Yöntem olarak yüz yüze anket yöntemiyle veriler elde edilmiş olup bulgular kısmında analiz edilmiştir. Araştırmada deneyimsel pazarlama yönteminin müşteri memnuniyeti üzerinde olumlu bir etkisinin olup olmadığını öğrenmek amaç edinilmiştir. Verilerin analizinde ise bu durum doğrulanmış olup sonuç olarak deneyimsel pazarlama yöntemlerinin müşteri memnuniyeti ve sadakati üzerinde olumlu bir etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Understanding of experience; Despitebeing in the field of marketing in 1982, however, nowadays it is antagonistic as an important phenomenon in the sense of consumer behavior. In many recent studies, this concept is considered as an economic element and the future of marketing. Moving from this, This study discuss esexperience, experiential marketing and related concepts as a whole and also some marketing implications. The study consists of three parts, in which the experiential marketing, experiential marketing approaches and customer satisfaction are discussed. As a method, a face - to – face questionnaire was obtained and analyzed in the findings. The purpose of the study was to find out whether the experiential marketing method had a positive effect on customer satisfaction. In the analysis of the data, this situation has been confirmed and as a result it has been seen that the experiential marketing method shave a positive effect on customer satisfaction and loyalty.