Kronik obstruktif akciğer hastalığı olan kişilerin bilgisayarlı tomografi görüntülemesinde sürrenal bez hacimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of surrenal gland volume of chronic obstructive pulmonary disease patients by computed tomographic imaging
- Tez No: 478856
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER KARACAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: computerized tomography, COPD, PFT, spirometry, surrenal gland
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan ve sağlam bireylerde bilgisayarlı tomografi görüntüleri ile sürrenal bez hacimleri elde edilerek hastalığın sürrenal bez hacmi üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniğine 01.01.2015-31.12-2016 tarihleri arasında yönlendirilmiş kronik obstruktif akciğer hastalığı olan 75 hastanın ve 74 adet sağlam gönüllünün hem sağ taraf hem de sol taraf sürrenal bez için bilgisayarlı tomografi görüntülemesinde elde edilen hacimler karşılaştırılmıştır. Katılımcıların FEV1 ve FEV1/FVC değerleri solunum fonksiyon testi ile elde edilerek analiz edilmiştir. BULGULAR: Sağlam grubun BMI ortalamasının (27,8±5,5 kg/m²) hasta grubun BMI ortalamasından (25,7±5,4 kg/m²) anlamlı bir şekilde yüksek olduğu saptanmıştır (p:0,011). Sağ ve sol sürrenal bez değerleri ile FEV1/FVC değerleri karşılaştırıldığında; her iki sürrenal bezde de sağlam bireylerde (FEV1/FVC >%70) sürrenal bez boyutları hastalara göre yüksek olmasına rağmen aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Gruplar arasında kadınlar ve erkekler ayrı ayrı değerlendirildiğinde sağ sürrenal bez değerleri ve sol sürrenal bez değerleri bakımından anlamlı bir fark yoktur (hepsi için p>0,05). Kadın hastalarda FEV1 ile sağ sürrenal bez arasında anlamlı (p:0,040) fakat düşük derecede (r:0,241) pozitif bir korelasyon saptanırken erkek hastalarda anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. SONUÇ: Çalışmamızın sonuçlarına göre, KOAH'lı hastaların sürrenal bez hacimleri KOAH'ı olmayan hastalarla benzer özellik göstermektedir. KOAH hasta grubu içerisinde sağ ve sol sürrenal bez hacmi ile FEV1 değerleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmazken, kadın hastalarda sağ sürrenal bez hacmi ile FEV1 arasında hafif derecede anlamlı pozitif bir korelasyon saptanmıştır . ANAHTAR KELİMELER: bilgisayarlı tomografi, KOAH, solunum fonksiyon testi, spirometri, sürrenal bez,
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF SURRENAL GLAND VOLUME OF CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE PATIENTS BY COMPUTED TOMOGRAPHIC IMAGING Aim: In this study, we aimed to investigate the effect of the chronic obstructive pulmonary disease on the sürrenal gland volume by obtaining computerized tomographic images in healthy individuals and chronic obstructive pulmonary disease patients. Material methots: Computed tomography images of 75 patients with chronic obstructive pulmonary disease directed to Sakarya University Training and Research Hospital Radiology Clinic between 01.01.2015-31.12-2016 for both right and left sürrenal gland were compared with data of 74 healthy volunteers. Participants' FEV1 and FEV1 / FVC values were analyzed by pulmonary function test. Results: The mean BMI of the healthy group (27.8 ± 5.5 kg / m²) was found to be significantly higher than the mean BMI (25.7 ± 5.4 kg / m²) of the patient group (p: 0.011). When FEV1 / FVC values were compared with both right and left sürrenal gland values; Although the sürrenal gland sizes were higher in healthy individuals (FEV1 / FVC> 70%) in both sürrenal glands compared to the patients, statistically significant difference was not found between them (p> 0,05). Also, there was no significant difference in right sürrenal gland values and left sürrenal gland values (p> 0,05 for all) when the males and females were evaluated separately among the groups. In female patients, a positivebut low correlation was found between FEV1 and the right sürrenal gland (p: 0,040) (r: 0,241), but significant correlation was not found in male patients. Conclusion: According to our results, the sürrenal gland volumes of patients with COPD are similar to those of patients without COPD. In the COPD patient group, there was no significant relationship between left and right sürrenal gland volume and FEV1 values, whereas in female patients there was a significant positive correlation between right sürrenal gland volume and FEV1.