Elit masa tenisi sporcularının risk değerlendirme durumları açısından incelenmesi
The investigation of elit table tennis sportsmen in terms of their risk evaluations
  1. Tez No: 478943
  2. Yazar: MAHMUT ESAT UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHİBE AKANDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Masa Tenisi, Risk Değerlendirme, Spor, Sporcu, Risk Assessment, Sport, Sportsman, Table Tennis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, elit masa tenisi sporcularının risk değerlendirme durumlarının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, elit masa tenisi sporcularının risk değerlendirme düzeylerinin; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, algılanan gelir düzeyi, spor yapma süresi ve milli takımda yer alma değişkenleri bakımından karşılaştırılması ve sporcuların hangi durumları öncelikli risk olarak gördüklerinin ortaya konması hedeflenmiştir. Araştırmaya farklı spor kulüplerinde aktif olarak elit düzeyde masa tenisi branşı ile uğraşan 186 sporcu dahil edildi. Katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanıldı. Bu araştırma betimsel tarama modelinde desteklendi. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu ve Risk Değerlendirme Ölçeği (Karataş 2012) aracılığıyla elde edildi. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız değişkenler (cinsiyet, yaş, eğirim durumu, algılanan gelir düzeyi, medeni durum, spor yapma süresi ve milli takımda yer alma) ile Risk Değerlendirme Ölçeği'nden elde edilen puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olup olmadığı non-parametrik testlerden Mann Whitney-U testi ve Kruskall Wallis-H testi kullanılarak tespit edildi. Ayrıca katılımcıların Risk Değerlendirme Ölçeği'nde yer alan maddelere verdikleri yanıtların ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların Risk Değerlendirme Ölçeği ve alt faktörlerinden elde ettikleri puanlar cinsiyet, eğitim durumu, spor yapma süresi ve milli takımda yer alma değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterirken; yaş, medeni durum ve algılanan gelir düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığını gösterdi. Bunun yanı sıra, katılımcıların risk değerlendirme ölçeğinde yer alan ''Aktiviteler esnasında gerekli sağlık önlemlerinin alınmamış olması'', ''Tesislerdeki saha içi ve saha dışı temizliğin tam olarak yapılmaması sonucu sakatlanmaların oluşması'', ''Ciddi bir sakatlanma halinde sporcuya yeterli finansal desteğin sağlanmaması'' ve ''Transfer sözleşmelerinde sosyal güvenlik ve sigortalarının garanti edilmemiş olması'' maddelerini diğer maddelere göre daha riskli olarak gördükleri belirlendi. Sonuç olarak elit masa tenisi sporcularının risk değerlendirme durumlarının incelenmesi amacıyla yapılan çalışmada katılımcıların cinsiyet, eğitim durumu, spor yapma süresi ve milli takımda yer alma değişkenlerinin risk değerlendirme düzeyleri üzerinde etkili olduğu ve sporcuların sağlık önlemleri, tesislerdeki temizlik eksikliği kaynaklı sakatlık, sakatlık sonrası finansal destek ve sosyal güvenlik-sigorta konularını öncelikli risk olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is analyzing risk assessment of elite table tennis players. In parallel with this aim, risk assessment level of elite table tennis players is compared in respect to gender, age, education level, marital status, perceived level of income, duration of training and taking part in national team and it is aimed to find out which situations are seen as privileged risks. 186 sportsmen, who play actively table tennis at elite level in different sports club, participated to study. Criterion sampling, which is one of the purposeful sampling method, is used to define participators. Study is supported by descriptive survey model. Research data is gained through Personal Information Forms and Risk Assessment Scale (Karataş 2012). Mann Whitney-U test and Kruskall Wallis-H test, which are non-parametric tests, are used to determine whether there is a statistically significant relationship between independent variables (gender, age, education level, marital status, perceived level of income, duration of training and taking part in national team) and points which are gained through Risk Assessment Scale at analyzing gained data. Moreover, average and standard deviation values of participators 'answers to questions from Risk Assessment Scale. The study results show that, points of participators, which are obtained from Risk Assessment Scale and its' sub-factors, demonstrates meaningful distinction according to gender, education level, duration of training and taking part in national team while it does not show meaningful distinction according to age, marital status and perceived income level. Also, it has been seen that participators think that some of the questions of Risk Assessment Scale Questions riskier than others and those questions are ''Required health precautions haven't conducted during activities'', ''Injuries caused by inadequate cleaning of in and out of pitch at facilities'', ''Inadequate financial support to sportsman during a serious injury'' and '' Social security and insurances are not warrantied on transfer agreement''. As a conclusion, variables such as gender, education level, duration of training and taking part in national team are effective on risk assessment level at the study which is conducted in order to investigate risk assessment conditions of elite table tennis sportsmen and sportsmen think health precautions, injuries based on inadequate cleaning at facilities, financial support after injuries and social security-insurance issues are prior risks.