Sistemik sarkoidoz hastalarında fonksiyonel kapasite ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
  1. Tez No: 479048
  2. Yazar: DENİZ KAPTAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkoidoz, 6 DYM, NT-proBNP, 2B speckle tracking ekokardiyografi, Sarcoidosis, 6 MWD, NT-proBNP, 2D speckle tracking echocardiography
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Sarkoidoz başlıca akciğer ve lenfatik sistemi tutan etyolojisi tam olarak bilinmeyen multisistemik ve granülomatöz bir hastalıktır. Sarkoidoz hastalarında akciğer tutulumu, kardiyak tutulum veya pulmoner hipertansiyon (PH) nedenleri ile fonksiyonel kapasite azalmaktadır. Şimdiye kadar sarkoidoz hastalarında fonksiyonel kapasiteyi etkileyen nedenler sistematik olarak değerlendirilmemiştir. Çalışmamızın amacı; sistemik sarkoidoz hastalarında fonksiyonel kapasitenin belirlenmesi, etyolojisinin saptanması ve radyolojik evreleme ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Metod: Çalışmamıza kardiyak dışı biyopsi ile doku tanısı almış 56 sarkoidoz hastası (52.5  10.7 yıl, 10 erkek) ile yaş ve cinsiyet olarak benzer 26 kontrol hastası (48.8  7.1 yıl, 6 erkek) ardışık olarak dahil edildi. Tüm hastaların fonksiyonel kapasiteleri 'Newyork Heart Association' (NYHA) sınıf değerlendirmesi, 6 dakika yürüme mesafesi (6 DYM) ölçümü ve N-terminal pro B tip natriüretik peptit (NT-proBNP) düzeyleri ile belirlendi. Fonksiyonel kapasiteyi etkileyen pulmoner faktörler solunum fonksiyon testi ile (FEV1 ve FVC), ventrikül, atriyum fonksiyonları ve PH olasılıkları transtorasik ekokardiyografi ile değerlendirildi. Ortayüksek PH olasılığı olan hastalara sağ kalp kateterizasyonu (SKK) yapıldı. Hastalar radyolojik evresine göre erken (evre 0 ve 1) ve orta-ileri (evre 2, 3 ve 4) evre olarak gruplandırıldı ve tüm parametreler kontrol (n = 26), erken evre (n = 21) ve orta-ileri evre (n = 35) arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Sarkoidoz hastalarında NYHA sınıfları ve NT-proBNP düzeyleri daha yüksek, 6 DYM' leri daha düşük saptandı. FEV 1 ve FVC seviyelerinde hasta grubunda kontrol grubuna göre fark yok iken orta-ileri evre hasta grubunda klinik olarak anlamlı olmamakla birlikte daha düşük ölçüldü. Her iki ventrikül global strain değerleri ve her iki atriyumun rezervuar ve kondüit fonksiyonları hasta grubunda daha düşük olduğu saptandı. FVC seviyesi ve sistolik pulmoner arter basıncı (SPAB)' nın; 6 DYM' nin bağımsız öngördürücüsü olduğu bulundu. Sonuç: Sarkoidoz hastalarında kontrol grubuna göre her iki ventrikül global strain değerleri ve her iki atriyum rezervuar ve konduit fonksiyonlarında düşüş ölçülmesine, FEV 1 ve FVC düzeylerinde ise hem istatistiki hem de klinik olarak anlamlı azalma saptanmamasına rağmen akciğer tutulumu ve buna bağlı gelişen SPAB artışının 6 DYM ile kantifiye edilen fonksiyonel kapasitenin bağımsız öngördürücü faktörü olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Background: Sarcoidosis is a multisystem and granulomatous disease primarily affecting the lungs and lymph nodes with unknown etiology. In patients with sarcoidosis have worse functional capasity associated with pulmonary and cardiac involvement or pulmonary hypertension (PH). The functional capasity of the patients with sarcoidosis until now not systematically assessed. The aim of the study; to eveluate functional capasity and affecting factors and investigation of relationship with radiological staging in the patients with systemic sarcoidosis. Methods: 56 extracardiac biopsy proven patients with sarcoidosis (52.5  10.7 years, 10 men) and 26 age and gender similar controls (48.8  7.1 years, 6 men) were consecutively included. The functional capasity was demonstrated with Newyork Heart Association (NYHA) functional class, 6 minutes walking distance (6 MWD) and N terminal pro B type natriuretic peptide (NT-proBNP) levels. To eveluate affecting factors of functional capasity we used pulmonary functional testing (FEV 1 and FVC) and transthoracic echocardiography (biventricular and biatrial functions and probablities of PH). In assumed intermediate to high level of probability of PH, right heart catheterization (RHC) was performed. Patients of sarcoidosis were separeted early stage (stage 0 and 1) and mid-late stage (stage 2, 3 and 4) using radiologycal signs according to recomendations and all parameters were compared between control (n = 26), early stage (n = 21) and mid-late stage (n = 35) groups. Results: In the patients with sarcoidosis had low 6 MWD and high NYHA class and NTproBNP levels. Although there was no significant difference between the controls and the patients with sarcoidosis, FEV 1 and FVC levels was lower but not clinically significant in the mid-late stage group. Biventricular global strain levels and biatrial reservoir and conduit functions was lower in the patients with sarcoidosis. FVC and systolic pulmonary artery pressure (SPAP) were an independent predictors of 6 MWD. Conclusion: Although biventricular global strain levels and biatrial reservoir and conduit functions was lower in the patients with sarcoidosis and FEV 1 and FVC levels were no significant difference between the controls and the patients with sarcoidosis, pulmonary involvement and associated SPAP increase were independent predictors of the functional capasity which was quantified by 6 MWD.