Mikro-osteoperforasyonun en masse retraksiyon esnasındaki diş hareket hızına etkileri
Effects of micro-osteoperforations on the rate of orthodontic tooth movement during en masse retraction
- Tez No: 479062
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA MÜGE BAKA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: En masse retraksiyon, mikro-osteoperforasyon, mini-vida, ortodontik diş hareketi, En masse retraction, micro-osteoperforations, mini-screws, orthodontic tooth movement
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı mikro-osteoperforasyonun en masse retraksiyon esnasındaki ortodontik diş hareket hızına etkilerini göstermek ve oluşan dental değişiklikleri sefalometrik, alçı model ve klinik ölçümlerle değerlendirmektir. Çalışmamızda her biri onbeşer hastadan oluşan iki grup mevcuttur. Deney grubuna (Grup I) mini-vida destekli en masse retraksiyon ve mikro-osteoperforasyon uygulanmıştır. Kontrol grubuna (Grup II) ise sadece mini-vida destekli en masse retraksiyon uygulanmıştır. Lateral sefalogramlar ve dental modellerin elde edilmesi ve overjetin klinik ölçümü, retraksiyon başında (T1) ve retraksiyonun 28. gününde (T2) yapılmıştır. Buna ek olarak, hastalara retraksiyonun ilk günü ve 1, 7, 14 ve 28. günleri için sayısal ağrı değerlendirme formunu doldurmaları söylenmiştir. Ağrı algısının grup içi ve gruplar arası değerlendirilmesinde sırasıyla Friedman ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Overjet, sefalometrik ve dental ölçümlerin grup içi ve gruplar arası değerlendirilmesinde sırasıyla Paired Samples ve Student's t testleri kullanılmıştır. Sefalometrik, alçı model ve klinik ölçümlerdeki dental değişiklikler ve ağrı algısı seviyeleri deney grubunda daha fazla bulunmuştur, fakat bu fark istatistiksel anlamlılık göstermemiştir. Mikro-osteoperforasyonlar ortodontik diş hareket hızını arttırabilir. Fakat, klinisyen tek tarafta birden çok dişi hareket ettirmek zorunda kaldığında, çalışma dizaynı sadece çekim boşluğundan ziyade birçok bölgeyi içermelidir. Bu prosedür, pratikte hastalar için konforludur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to show the effects of micro-osteoperforations on the rate of orthodontic tooth movement during en masse retraction and to evaluate the dental changes by cephalometric, dental cast and clinical measurements. There were two groups in this study, each consisting of fifteen patients. Mini-screw supported en masse retraction and micro-osteoperforations were applied to the experimental group (Group I). The control group (Group II) just received mini-screw supported en masse retraction. Lateral cephalograms and dental casts were taken, and overjet was measured clinically at the beginning of the retraction (T1) and at the 28th day of the retraction (T2). In addition, patients filled the numeric pain assessment scale at the day of retraction, and at the 1st, 7th, 14th and 28th days of the retraction. The Friedman and Mann-Whitney U tests were used for the intragroup and intergroup evaluations of pain perceptions respectively. The Paired Samples and Student's t tests were used for the intragroup and intergroup evaluations of overjet, cephalometric and dental measurements respectively. The dental changes in cephalometric, dental cast and clinical measurements, and pain perception levels were more in the experimental group but this difference did not show any significance. Micro-osteoperforations may increase the rate of orthodontic tooth movement but the study design should include many areas rather than just the extraction space when the clinician has to deal with more than one tooth at one side. This procedure is comfortable for the patients in daily practice.