Kronik nazal obstrüksiyonu olan hastalarda uvula boyutunun değerlendirilmesi
Assessment of uvula dimension in patients with chronic nasal obstruction
- Tez No: 479068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHİT MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik nazal obstrüksiyon, uvula, OUAS, Chronic nasal obstruction, OSAS, Uvula
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kronik Nazal Obstrüksiyonu Olan Hastalarda Uvula Boyutunun Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmamızda kronik nazal obstrüksiyon ile uvula boyutları arasında bir ilişki olup olmadığını ve uvula boyutlarındaki değişimin horlama, OUAS vb komplikasyonlara yol açma noktasındaki rolünü ortaya koymayı amaçladık. Materyal ve Metod: Hasta grubu, Mart 2017 – Mayıs 2017 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği'ne burun tıkanıklığı, burundan rahat nefes alamama şikayeti ile başvuran hastalar arasından seçildi. Kontrol grubu ise sağlıklı ve gönüllü bireylerden oluşmaktaydı. Çalışma 70 kişilik hasta grubu ve 40 kişilik kontrol grubu olmak üzere toplam 110 kişiden oluşmaktaydı. Tüm bireylerin öyküleri sorgulandı ve detaylı KBB muayeneleri yapıldı. Vücut kitle indeksleri hesaplandı. Her iki grupta da dil kökü, larinks, orofarinks muayeneleri normaldi. Her iki grup da OUAS tanısı olmayan, kronik hastalığı olmayan, geçirilmiş kulak burun boğaz cerrahisi öyküsü olmayan ve vücut kitle indeksi normal olan 18-55 yaş aralığında bireylerden oluşmaktaydı. Hastaların anterior rinomanometri testleri yapıldı ve uvula boyutları ölçüldü. Bulgular: İstatistiki analiz yapıldığında hasta grubunda sağlıklı gruba kıyasla uvula boyutları anlamlı oranda artmış olarak bulundu. Hasta grupta total nazal direnç değeri ile uvula boyutu arasında bir korelasyon saptanmadı. Sonuç: Kronik nazal obstrüksiyonun uvula boyutlarında artışa neden olduğu ve bu durumun da basit horlamayla başlayan ve OUAS'a doğru giden bir kısır döngünün başlangıcı olabileceği gösterildi. Dolayısıyla kronik nazal obstrüksiyonun tanısı ve tedavisi planlanırken uvula boyutunun da mutlaka değerlendirilmesi gerekliliği ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Assessment of Uvula Dimension in Patients with Chronic Nasal Obstruction Purpose: In this study, we aimed to determine the relationship between chronical nasal obstruction and uvula size and to investigate whether the change of uvula dimensions leads to complications such as snoring, OSAS, etc. Materials and Methods: The patient group was enrolled among the patients admitted to Atatürk University Medical Faculty Ear, Nose and Throat Policlinic between March 2017 and May 2017 with complaints of nasal obstruction and difficulty in breathing comfortably. The control group consisted of healthy and voluntary individuals. The study consisted of a total of 110 subjects, including 70 patient group and 40 control group. All individuals' stories were questioned and detailed ENT examinations were conducted. Body mass indexes are calculated. The tongue root, larynx, and oropharyngeal examinations were normal in both groups. Both groups consisted of individuals with no OSAS diagnosis, no chronic disease, no history of otolaryngologic surgery and 18-55 years of age with normal body mass index. An anterior rhinomanometry test was performed and uvula dimensions were measured. Results: İn the patient group mean uvula size was bigger than control group and this difference was statistically significant. There was no correlation between total nasal resistance value and uvula size in the patient group. Conclusion: It has been shown that chronic nasal obstruction causes an increase in the size of the uvula, and that this may be the beginning of a vicious circle starting with simple snoring and going towards OSAS. Therefore, when the diagnosis and treatment of chronic nasal obstruction is planned, it is necessary to evaluate the uvula dimension.