Paklitaksel ile indüklenen ototoksisitede karvakrolün protektif etkisinin sıçan modeli üzerinde incelenmesi
Investigation of protective effect of carvacrol against paclitaxel-induced ototoxicity on rat model
- Tez No: 479081
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU TATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Karvakrol, ototoksisite, paklitaksel, Carvacrol, ototoxicity, paclitaxel
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Ototoksisite, işitme kaybı ve denge bozukluğuna yol açan önemli bir nedendir. Çalışmamızın amacı, Paklitaksel ile indüklenen ototoksisitede, nöroprotektif ve antioksidan bir ajan olan karvakrolün protektif etkisini sıçan modeli üzerinde histopatolojik, biyokimyasal yöntemler ve distorsiyon ürünü otoakustik emisyon kullanarak araştırmaktır. Materyal ve metod: Deney hayvanları her grupta 8 sıçan olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. Çalışmanın başlangıcında tüm sıçanlara otoskopik muayene ve distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) ölçümleri yapıldı. Dış kulak yolu, timpan zarı ve işitmesi normal olan sıçanlar çalışmaya dahil edildi. 1. gruptaki sıçanlara çalışmanın sonuna kadar herhangi bir uygulama yapılmadı. 2. gruptaki sıçanlara haftada 1 kez 4 hafta boyunca 25 mg/kg dozunda Karvakrol intraperitoneal olarak uygulandı. 3. gruptaki sıçanlara haftada 1 kez 4 hafta boyunca 5 mg/kg dozunda Paklitaksel intraperitoneal olarak uygulandı. 4. gruptaki sıçanlara haftada 1 kez 4 hafta boyunca 5 mg/kg dozunda Paklitaksel ve 30 dakika sonra 25 mg/kg dozunda Karvakrol intraperitoneal olarak uygulandı. 5. gruptaki sıçanlara haftada 1 kez 4 hafta boyunca 25 mg/kg dozunda Karvakrol ve 1 gün sonra 5 mg/kg dozunda Paklitaksel intraperitoneal olarak uygulandı. 4. haftanın sonunda genel anestezi altında DPOAE ölçümleri tekrarlandı. Daha sonra letal doz ketamin uygulanarak sakrifiye edilen sıçanların temporal kemikleri çıkarıldı. Histopatolojik ve biyokimyasal incelemeler yapıldı. Bulgular: 1, 2, 4, ve 5. gruplarda histopatolojik incelemede, DPOAE ölçümlerinde ve antioksidan parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. 3. grupta ise histopatolojik kesitlerde belirgin hasar, DPOAE ölçümlerinde 6000 ve 8000 Hz' de istatistiksel olarak anlamlı düşüş, antioksidan aktivitede azalma ve oksidatif hasar belirteçlerinde artış izlendi. Sonuç: Paklitaksele bağlı ototoksisitede sistemik karvakrol uygulamasının DPOAE, histopatolojik yöntemler ve antioksidan parametreler ile değerlendirildiğinde potansiyel koruyucu bir role sahip olduğunu, antioksidan ve nöroprotektif özelliklerinden dolayı koklear morfolojiyi ve fonksiyonları koruyabileceğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
Purpose: Ototoxicity is an important cause of hearing loss and balance system disorders. The aim of our study is to investigate the protective effect of carvacrol, a neuroprotective and antioxidant agent, on paclitaxel induced ototoxicity in rat model by using histopathological and biochemical methods and distortion product otoacoustic emissions. Materials and Methods: Experimental animals were divided into 5 groups as 8 rats in each group. At the beginning of the study, otoscopic examination and distortion product autoacoustic emission (DPOAE) measurements were performed on all rats. Rats with normal external auditory canal, tympanic membrane and hearing level were included in the study. No application was made to rats in group 1 until the end of study. 25 mg / kg Carvacrol was administered intraperitoneally to rats in group 2 once a week for 4 weeks. 5 mg / kg Paclitaxel was administered intraperitoneally to rats in group 3 once a week for 4 weeks. 5 mg / kg Paclitaxel and after 30 minutes 25 mg / kg Carvacrol adminestered intraperitoneally once a week for 4 weeks to rats in group 4. 25 mg / kg Carvacrol and after 1 day 5 mg / kg Paclitaxel adminestered intraperitoneally once a week for 4 weeks to rats in group 5. After 4 weeks, DPOAE measurements were repeated under general anesthesia. The temporal bones of rats sacrificed by the application of lethal dose of ketamine were removed. Histopathologic and biochemical examinations were performed. Results: There was no statistically significant difference in histopathologic examination, DPOAE measurements and antioxidant parameters in group 1, 2, 4, and 5. In group 3, histopathological sections showed significant damage, DPOAE measurements showed statistically significant decrease at 6000 and 8000 Hz, antioxidant activity decreased and markers of oxidative damage increased. Conclusion: We demonstrated that systemic carvacrol treatment has a potential protective role on paclitaxel-induced ototoxicity when assessed by DPOAE, histopathological methods and antioxidant parameters and may protect the cochlear morphology and functions due to antioxidant and neuroprotective properties.