Paklitaksel ile indüklenen nöropatik ağrının partenolid ile tedavisinde antioksidan sistemin rolünün gen ve protein seviyelerinde araştırılması
Investigation of the role of antioxidant system at gene and protein levels in the treatment of paclitaxel-induced neuropathic pain with parthenolide
- Tez No: 956617
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan sistem, Kanser, Partenolid, Nöropatik ağrı, Paklitaksel, Antioxidant system, Cancer, Parthenolide, Neuropathic pain, Paclitaxel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışma, paklitakselin (PTX) neden olduğu nöropatik ağrı üzerine partenolid (PTL)'nin tedavi edici rolünün etki mekanizmasının açıklanmasına katkıda bulunmak için tasarlanmıştır. Antioksidan etkiye de sahip olan PTL'nin PTX'in indüklediği nöropatik ağrı üzerine tedavi edici etkisi üzerine antioksidan sistemin rolünün olup olmadığı gen ve protein seviyesinde araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Bu amaçla 6 grup oluşturuldu: 1. Grup kontrol grubu olarak kullanıldı. 2. Gruba nöropatik ağrı oluşturmak için kümülatif dozu 8 mg/kg olacak şekilde PTX uygulandı. 3. Grup sham grubu olarak adlandırıldı ve bu gruba tedavi edici madde olan PTL'nin çözücüsü olarak kullanılan DMSO uygulandı. 4, 5 ve 6. Gruplar ise tedavi gruplarıdır. Bu gruplara da sırasıyla 1 mg/kg, 2 mg/kg ve 4 mg/kg olacak şekilde 14 gün süre ile PTL uygulandı. Sıçanlara 2 mg/kg PTX 4 doz olacak şeklinde uygulanarak nöropatik ağrı oluşturuldu. Daha sonra 14 gün süreyle PTL tedavisi gerçekleştirildi ve tüm hayvanlar anestezi altında dekapite edilerek beyin dokuları (serebral korteks) çıkarıldı. Bu dokularda, redükte glutatyon (GSH) düzeyi ve malondialdehit (MDA) metabolitleri gibi oksidatif stres parametreleri spektroskopik yöntemlerle incelendi. Antioksidant sistemi bileşenlerinden olan tiyoredoksin redüktaz 1 (TrxR1), glutatyon peroksidaz (GPx), glutatyon redüktaz (GR) ve glutatyon s-transferaz (GST)'nin kantitatif gen ekspresyon seviyelerindeki değişim Real-Time PCR ile enzim aktivitelerindeki değişim de spektroskopik olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmadan elde edilen bulgular incelendiğinde, PTX grubunda GSH seviyesinin düştüğü MDA seviyesinin yükseldiği görülmüştür. PTL tedavisi sonrasında ise doza bağlı bir şekilde GSH'ın yükseldiği MDA'nın ise düştüğü belirlenmiştir. Bununla birlikte, antioksidant sistem bileşenlerinden olan TrxR1, GPx, GST ve GR'nin gen ekspresyon seviyeleri ve enzimatik aktiviteleri PTX grubunda önemli bir azalış gösterirken PTL tedavisiyle dozlara bağlı tekrar kontrol grubundaki düzeye ulaşacak şekilde değişiklik göstermiştir. Sonuç: Tüm bulgular bir arada değerlendirildiğinde, PTX ile oluşturulan nöropatik ağrı sonrasında oksidatif stresin önemli derecede indüklendiği görülmüştür. Fakat PTL'nin bu oksidatif stresi antioksidan sistem bileşenlerini modüle ederek ortadan kaldırabileceği belirlenmiştir. Özellikle de 4 mg/kg PTL dozunun bu etkiyi en üst seviyeye çıkardığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was designed to contribute to the elucidation of the mechanism of action of the therapeutic role of parthenolide (PTL) on paclitaxel (PTX)-induced neuropathic pain. The role of the antioxidant system on the therapeutic effect of PTL, which also has antioxidant effect, on PTX-induced neuropathic pain was investigated at the gene and protein level. Material and method: For this purpose, 6 groups were formed: Group 1 was used as the control group. Group 2 received PTX at a cumulative dose of 8 mg/kg to induce neuropathic pain. Group 3 was called the sham group. DMSO, which is used as the solvent for the therapeutic agent PTL, was administered to this group. Groups 4, 5 and 6 were the treatment groups. PTL was administered to these groups for 14 days at 1 mg/kg, 2 mg/kg, and 4 mg/kg PTL, respectively. Neuropathic pain was induced in rats by administering 2 mg/kg PTX in 4 doses. Then PTL treatment was performed for 14 days, and all animals were decapitated under anesthesia and brain tissues (cerebral cortex) were removed. Oxidative stress parameters such as reduced glutathione (GSH) level and malondialdehyde (MDA) metabolites were analyzed in these tissues by spectroscopic methods. Changes in the quantitative gene expression levels of thioredoxin reductase 1 (TrxR1), glutathione peroxidase (GPx), glutathione reductase (GR), and glutathione s-transferase (GST), which are components of the antioxidant system, were determined by Real-Time PCR, and changes in enzyme activities were determined spectroscopically. Results: When the findings obtained from the study were analyzed, it was observed that GSH level decreased and MDA level increased in the PTX group. After PTL treatment, it was determined that GSH increased and MDA decreased in a dose-dependent manner. However, gene expression levels and enzymatic activities of TrxR1, GPx, GST, and GR, which are among the components of the antioxidant system, showed a significant decrease in the PTX group, while PTL treatment showed a dose-dependent change to reach the level in the control group. Conclusion: When all findings were evaluated together, it was observed that oxidative stress was significantly induced after PTX-induced neuropathic pain. However, it was determined that PTL could eliminate this oxidative stress by modulating the antioxidant system components. In particular, it was determined that a 4 mg/kg PTL dose maximized this effect.