Çanakkale ili 50 yaş ve üzeri nüfusun sağlık durumunun ve biyo-psiko-sosyal belirleyicilerinin araştırılması
Investigation of the biological psychological and social conditions of the population aged 50 years and over living in Çanakkale
  1. Tez No: 479107
  2. Yazar: MERVE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN BAKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı sağlığı, kronik hastalık, hipertansiyon, depresyon, coğrafi bilgi sistemi, Elderly health, chronic disease, hypertension, depression, geographic information system
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkiye'nin yaşlı birey sayısının fazla olduğu illerden biri olan Çanakkale'de il merkezinde yaşayan 50 yaş ve üzeri nüfusun, sosyo-demografik özelliklerinin, sağlık sorunlarının, sosyal durumlarının ve yaşam kalitesinin saptanmasıdır. Elde edilen verilerin yerleşim yerine göre coğrafi bilgi sistemi ile analiz edilerek yerleşim yerine özel sağlık risk haritalarının oluşturulması bir diğer amaçtır. Yöntem: Bu araştırma kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın saha çalışması 2-13 Mart 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evreni Çanakkale il merkezinde yaşayan 50 yaş ve üzeri nüfustur. Örneklem sayısı 385 olarak belirlenmiş toplamda 447 kişi ile görüşülmüştür. Çalışmada sosyodemografik özelliklerin sorgulandığı bir anket formu, Nottingham Sağlık Profili (NSP), Beck Depresyon Ölçeği ve EUROHIS-QOL-8 (WHOQOL-8) ölçeği kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler Coğrafi bilgi sistemi kullanılarak sağlık ve sosyal açıdan bir haritalandırma yapılmıştır. Coğarfi bigi sistemi için Mapinfo 10.5 paket programı kullanılmıştır. Çalışmaya katılanların boy, kilo, bel çevresi, basen çevresi ölçülmüştür. Verilerin analizi için SPSS 19.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 64,2±9,3'dür. Çalışma grubunun %71,3'ü erkek, % 28,7'si kadındır. İncelenenlerin %59,1'i ilköğretim mezunudur, İncelenenlerin %74,9'u evli ve eşiyle birlikte yaşamaktadır. Sigara kullanım sıklığı %21,1'dir. Kronik hastalık sıklığı %73,1, 50-64 yaş grubunda %61,6, 65 yaş ve üzerinde %86,8 olarak bulunmuştur. En sık saptanan hastalıklar; hipertansiyon (%46,1), diabet mellitus (%21,7), iskemik kalp hastalıkları (%13,0), solunum sistemi hastalıkları (%10,0), depresyon ve anksiyete bozuklukları (%8,2), kanserler (%6,4) ve artrozdur (%6,3). Katılımcıların %38,9'unda obez, %44,3'ü fazla kiloludur. Depresyon sıklığı %16,7'dir. NSP ve EUROHIS yaşam kalitesi ölçeklerine göre depresyonu olanların yaşam kalitesi kötü olarak değerlendirildi. Sonuç: Kronik hastalıklar, hipertansiyon, diyabet, obezite ve depresyon sıklıkları literatürle benzer şekilde yüksek bulunmuştur. Kronik hastalıkları ve ilişkili risk faktörlerini önleyici koruyucu sağlık programları geniş kapsamlı sürdürülmeli bu konuda daha çok çalışma yapılmalıdır. Çalışmamızda da depresyonun yaşam iv kalitesini düşürdüğü belirlendi. Yerleşim yerine göre kronik hastalıklar ve ilşkili risk faktörleri açısından en riskli yerleşim yerleri Fevzipaşa, Kemalpaşa ve Namık Kemal'dir. Bu yerleşim yerlerine daha çok koruyucu sağlık hizmeti sunularak kronik hastalıkların önlenmesi hedeflenmelidir. Yapılan bu çalışma ile özellikle gelecekte yaşlı gruba dahil olacak 50-64 yaş grubunun sağlık profili, sosyal durumu ve yaşam kaliteleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular önümüzdeki yıllarda daha çok kronik hastalığa sahip, yaşam kalitesi ve psiklojik durumu kötü bir yaşlı kesimin olacağıdır. Yapılan bu tahminin topluma getireceği yük ciddi boyuttadır. Bu yüzden bugün koruyucu sağlık hizmetlerini geriatri alanında güçlendirerek kronik hastalıklarla mücadele ederek bu olumsuz tabloyu önlemek mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this research is to determine the socio-demographic characteristics, health problems, social conditions and quality of life of the population aged 50 years and older living in the province center in Çanakkale, which is one of the countries where the number of elderly individuals is high. Another goal is to analyze the data obtained by the geographical information system according to the settlement area and to establish specific health risk maps in place of settlement. Materials and Method: This is a cross sectional study. Field work is done between 2-13 March 2015. The universe of your research penetrates over 50 years of age living in the center of Çanakkale. The number of samples was 385 and 447 people were interviewed. The questionnaire used was the Nottingham Health Profile (NSP), the Beck Depression Scale and the EUROHIS-QOL-8 (WHOQOL-8) scale for socio-demographic characteristics. Data obtained from non-working A health and social mapping was made using the geographical information system. The Mapinfo 10.5 package program is used for the Cogarfi system. The height, weight, waist circumference, baseline circumference of the participants were measured. SPSS 19.0 program was used for analysis of data. Results: The average age of the study participants were 64,2±9,3. Group of study was 71.3% male and 28.7% female. Primary school graduate was 59.1%, married was 74.9%. Frequency of smoking was 21.1%. Frequency of the chronic diseases was 73.1%, 50-64 age group was 61.6%, over 65 age was 86.8%. The most frequent diseases were hypertantion (46.1%), diabetes mellitus (21.7%), ischemic heart disease (13.0), respiratory system diseases (10.0%), depression and anxiety disorders (8.2%), cancers (6.4%) and arthrosis (6.3%) Of participants 38.9% was obes and 44.3% was over weight. Frequency of depression was 16.7%. According to NSP and EUROHIS quality of life scales, the quality of life of those with depression was evaluated as poor. Conclusion: The prevalence of chronic diseases, hypertension, diabetes, obesity and depression was found to be similar to the literature. More preventive health care vi programs for chronic diseases and associated risk factors should be pursued in a more comprehensive way. In our study, it was also found that depression reduced the quality of life. Fevzipaşa, Kemalpaşa and Namık Kemal are the most risky settlements in terms of chronic diseases and associated risk factors. Prevention of chronic diseases should be targeted by offering more preventive health services to these settlements. This study assessed the health profile, social status and quality of life of the 50-64 age group, including the elderly grub in the future. Findings that will be obtained in the coming years will have more chronic illness, poor quality of life and poor psychological status. This estimate is a serious burden to bring the collection to. Therefore, it will be possible to prevent this negative picture by strengthening the preventive health services in the field of geriatrics by fighting with chronic diseases.