Genel anestezi ve spinal anestezi altındaki sezeryan doğumları ile normal doğumlardaki NLO, PLO ve MPV oranlarının retrospektif karşılatırılması
Retrospective comparison of NLR, PLR and MPV rati̇o of normal vagi̇nal birth, cesarean secti̇on under spi̇nal and general anesthesia
  1. Tez No: 479106
  2. Yazar: EGEMEN ÜMİT HAZAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE BETÜL ALTINIŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: NLO, PLO, MPV, spinal anestezi, genel anestezi, normal doğum, NLR, PLR, MPV, Spinal anesthesia, General anesthesia, Normal delivery
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Amaç: Cerrahi işlem sırasında anestezi tekniklerine bağlı lokal ve sistemik inflamatuvar yanıtlar önemlidir. Spinal anestezi'nin (SA) sempatik ve somatik blokajı, inflamatuar stresini önleyebilir veya inhibe edebilir. Bununla birlikte, genel anestezi (GA) bu yanıtı genişletebilir veya genişletmeyebilir. Biz araştırmamızda Normal doğum (ND), SA altındaki sezeryan doğum ve GA anestezi altındaki sezeryan doğumlardaki ortalama trombost hacimleri (MPV), Nötrofil lenfosit oranı (NLO) ve trombosit lenfosit oranı (PLO) düzeylerinin retrospektif olarak karşılaştırırak anestezi tekniğinin inflamatuar düzeye etkisini araştırmayı amaçladık Gereç ve Yöntem: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Etik Kurul Başkanlığı'nın onayı (Tarih: 06.09.2017, Sayı:18920478-050.01.04/E.103300, Karar No:2017/14, H. E. AKSULU) alındıktan sonra, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ameliyathanesi arşivinde 2013-2017 yılları arasında GA ile doğum, SA ile doğum ve ND yapmış hastalar çalışmaya uygunluk açısından retrospektif olarak tarandı. Hipertansiyon, diyabet, kardiyovasküler hastalık, korioamniyonit öyküsü, preeklempsi, ateş, kortikosteroid kullanımı, bağışıklık sistemini etkileyen ilaçların kullanımı ve alkol kullanım öyküsü, eşlik eden enfeksiyon, hematolojik hastalığı, böbrek hastalığı, romatolojik ve onkolojik hastalığı olmayan hastalar çalışmaya dahil edildi. Verilerine tam olarak ulaşılamayan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Hastane arşivinden ASA I-II GA ile sezeryan olmuş 75 hasta, SA ile sezeryan olmuş 75 hasta ve ND gerçekleşen 75 hasta, toplamda 225 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar üç gruba ayrıldı. SA ile doğum yapan hastalar Grup SA, GA ile doğum yapan hastalar Grup GA ve ND yapan hastalar Grup ND olarak belirlendi. Retrospektif olarak hasta dosyaları taranarak tüm hastaların yaş, kilo, boy, ameliyat süresi, preoperatif, postoperatif nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, trombosit sayısı, MPV, hemoglobin, hemotokrit değerleri tespit edildi. NLO ve PLO sırayla tam kan sayımındaki nötrofil değerinin lenfosit değerine bölümünden ve trombosit değerinin lenfosit değerine bölümünden hesaplandı. Bulgular: Postoperatif 24. saatte ki NLO değerleri karşılaştırıldığında ND ve SA grupları arasında, SA ve GA grupları arasında, ND ve GA grupları arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptandı. Postoperatif NLO ortancası GA grubunda en yüksekti. Postoperatif 24. saatte ki PLO değerleri karşılaştırıldığında ND ve SA grupları arasında, SA ve GA grupları arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu, ND ve GA grupları arasında ise istatiksel olarak anlamlı fark bulundu. Postoperatif PLO ortancası GA grubunda en yüksekti. Postoperatif 24. saatte ki MPV değerleri karşılaştırıldığında ND ve SA grupları arasında, SA ve GA grupları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı, ND ve GA grupları arasında ise istatiksel olarak anlamlı fark saptandı. Postoperatif MPV ortancası GA grubunda en yüksekti. Sonuç: Elektif sezeryan için seçilen SA'da postoperatif dönemde NLO değerleri GA'dan daha düşüktür, yara iyileşmesi daha hızlı olabilir, mecbur kalınmadıkça gebelerde GA uygulanmamalıdır. Bu konu, daha geniş bir yelpazede ve uzun bir ölçüm periyodu ile daha ileri araştırmalar gerektirir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective and Background: Local and systemic inflammatory responses due to anesthesia techniques are important during the surgical procedure. Sympathetic and somatic blockade of spinal anesthesia (SA) may prevent or inhibit inflammatory stress. General anesthesia may or may not aggrevate this response. We aimed to investigate the effect of anesthesia technique on inflammatory level and retrospectively compared the levels of neutrophil to lymphocytes ratio (NLR) and platelet to lymphocyte ratio (PLR) levels in spontaneous vaginal birth, ceserian section birth under spinal anestesia and ceserian section birth under generel anestesia. Materials and Methods: Çanakkale Onsekiz Mart University Medical Faculty Hospital Operation Archive between 2013-2017 scanned for birth cases after all the permission and ethic commite approvel taken. The study exclusion criteria was hypertension, diabetes, cardiovascular disease, chorioamnionitis, preeclampsia, accompanying infection, hematologic disease, kidney disease, rheumatologic disease and oncologic disease, use of alcohol, corticosteroid or medications that affecthe immun system and incomplete regestry. Total 225 patients were divided into three groups; patients delivered by ceserian section under spinal anesthesia (SA, n=75), patients delivered by ceserian section under general anesthesia (GA, n=75), and patients delivered by spontan vaginal birth (NVB, n=75). Age, weight, height, operation time, preoperative, postoperative neutrophil count, lymphocyte count, thrombocyte count, MPV, hemoglobin, hematocrit values were determined retrospectively. NLR and PLR were calculated by dividing the neutrophil value of the whole blood count by the lymphocyte value and the platelet count by the lymphocyte count. Results: A statistically significant difference was found on NLR at postperative 24thhour between SA-GA groups and SVB-GA groups. The highest postoperative median NLR had by GA group. When the postoperative 24thhour PLO values were compared, there was no significant difference between the NVB and SA groups or SA and GA groups. A statistically significant difference was found between NVB and GA groups. The highest postoperative median PLR had by GA group. There was no significant difference between the NVB and SA groups or SA and GA groups in postoperative 24thhour MPV. A statistically significant difference was found between NVB and GA groups. The highest postoperative median MPV had by GA group. Conclusion: CS under SA group has lower NLR and faster wound healing than CS under GA goup so GA should not used unless mandatory. This issue requires further research in a bigger sampling population and with a long measurement period