Çanakkale ilinde toplumda gelişen pnömonilerde streptococcus pneumonıae (pnömokok) pnönomisinin rolünün belirlenmesi
Determining the role of streptococcus pneumoniae (pneumococcus) pneumonia in community acquired pneumonia in Çanakkale
- Tez No: 479108
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pneumococcal Pneumonia, Urine Antigen, Point Prevalence
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Toplum kökenli pnömoni, kişinin günlük yaşamında ortaya çıkan, akciğer parankim enfeksiyon ve enflamasyonudur. Günümüzdeki gelişmelere rağmen toplum kökenli pnömoni mortalite oranları hala artmakta, yandaş hastalıkların ve sigara kullanımının azaltılması ve pnömokok aşısı, primer korumada etkili olmaktadır. Çalışmamızda, toplum kökenli pnömoni için nokta prevelans tespit edilmeye ve bu pnömoniler içinde Streptococcus pneumoniae'nin rolü araştırılmıştır. Çalışmamız, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 01.11.2016 ile 31.01.2017 tarihleri arasında başvuran; klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgularına göre toplum kökenli pnömoni tanısı konulan 47 hastayla yapıldı. Hastalardan etken araştırılırken; kan ve balgam kültürü, idrarda pnömokok antijeni tetkikleri çalışıldı. Bunların yanında hastaların sosyodemografik özellikleri, yandaş hastalıkları, klinik şikayetleri, CURB-65 skorları sorgulanıp, veriler toplandıktan sonra SPSS Paket Program 20.0 sürümüyle istatistik yapıldı. Çalışmamızda hastaların %59,6'sı erkekti ve yaş ortalaması 69 ± 2 idi. Hastaların en sık şikayeti öksürük, dipne ve takipne olup; en sık akciğer tutulumunun bilateral multilober tutulum olduğu, CURB-65 skorlarının tüm yatan hastalarda 2-5 arasında olduğu, %45'inin yoğun bakıma yatış gerektirdiği, en sık komorbid hastalığın konjestif kalp yetmezliği ve kronik obstruktif akciğer hastalığı olduğu görüldü. Bir hastada balgam kültürlerinde S. pneumoniae üredi. Altı hastada idrar pnömokok antijen testi pozitif saptandı. Hastenemiz için toplum kökenli pnömoni nokta prevalansı %0,31 ve S. pneumoniae'ye bağlı pnömoni nokta prevalansının %0,039 olduğu, vakalarda etken saptanma oranı %32 olduğu görüldü. Çalışmamız; toplum kökenli pnömoni etyolojisinde en sık rastlanan mikroorganizma olan S. pneumoniae'nin izole edilmesinde pratikte kullanılan kan ve balgam kültürüne ek olarak idrar pnömokok antijen testinin yardımcı bir tetkik olarak kullanılmasının, etkenin tanımlanma oranını artırdığını göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Pnömokok Pnömonisi , İdrarda Antijen Testi, Nokta prevalans
Özet (Çeviri)
Community acquired pneumonia, occurs in a person's daily life, resulting in lung infection and inflamation. Today, in spite of all the developments, community acquired pneumonia's mortality rate is still rising, reduction of coexisting diseases and vaccination against pneumococci is effective in primary protection. In our study, we aimed to determine the point prevelance for community-acquired pneumonia(CAP) and to investigate the role of Streptococcus pneumoniae in CAP were studied. We perform the study with 47 patients, who diagnosed community-acquired pneumonia with clinical, laboratory and radiographic findings, and who admitted Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital between 01.11.2016 and 31.01.2017 . When searching for the disease agent, both blood and sputum cultures and pneumococcal urinary antigen test were studied. In addition to these, the patients socio-demographic characteristics, comorbid diseases, clinical complaints, CURB-65 scores were investigated and after collecting the data statistical evaluation was performed by SPSS software version 20.0. In our study 60% of patients were male and average age was 69 ± 2. The most common complaints of patients cough, dyspnea, and tachypnea, the most common lung involvement is bilateral multilobar, all hospitalized patients' CURB-65 scores are between 2-5, 45% of the patients were hospitalized in the ICU, the most common comorbid diseases are congestive heart failure and chronic obstructive pulmonary disease. S.pneumoniae was detected in a patient's sputum culture.Six patients' pneumococcal urinary antigen tests were positive. In our hospital, point prevalence of community-acquired pneumonia was 0,31% and pneumoniae due to S.pneumoniae was 0,039%, causative agent detection rate was 32%. In our study, we have shown that using pneumococcal urinary antigen test as a subsidary test with blood and sputum cultures, which were used in clinical practice, to isolate S. pneumoniae was helpful to increase the rate of identification.