İşitme cihazı ve koklear implant kullanıcılarında beden algısı
Body i̇mage of hearing aid and cochlear i̇mplant users
  1. Tez No: 479125
  2. Yazar: SEDA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AYÇA ÇİPRUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Beden algısı, koklear implant, işitme cihazı, yaşam kalitesi, işitme kaybı, Body image, cochlear implant, hearing aid, quality of life, hearing loss
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: İşitme cihazı ve koklear implant kullanıcılarında cihaz kullanımının beden algısı üzerindeki etkisini incelemek ve beden algısı, yaşam kalitesi, cihazlı konuşmayı anlama skoru, cihaz kullanım memnuniyeti, cihaz kullanım süresi değişkenleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya; 26 koklear implant kullanıcısı, 20 işitme cihazı kullanıcısı, 20 cihaz kullanmayan işitme kayıplı, 30 sağlıklı birey olmak üzere toplam 96 katılımcı dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara; Vücut Algısı Ölçeği, WHOQOL-BREF Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanırken, işitme cihazı ve koklear implant kullanıcısı bireylere; The International Outcome Inventory for Hearing Aids Türkçe Versiyonu uygulanmış ve cihazlı konuşmayı anlama skorları ile cihaz kullanım süreleri not edilmiştir. Bulgular: Cihaz kullanmayan işitme kayıplılar ile normal işiten bireylerin ve cihaz kullanmayan işitme kayıplılar ile cihaz kullanan bireylerin beden algısı skorları arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Cihaz kullanan bireyler (işitme cihazı/koklear implant) ile normal işiten bireylerin beden algısı skorları arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Tüm grupların beden algısı skorları ile yaşam kalitesi skorları arasında anlamlı pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: Cihaz kullanmayan işitme kayıplı bireylerin diğer gruplara kıyasla düşük beden algısına ve yaşam kalitesine sahip olduğu, dolayısıyla cihaz kullanımının (koklear implant veya işitme cihazı); işitme kayıplı bireylerin beden algısı ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of device use on the body image, quality of life, aided speech perception scores, duration of device use and satisfaction from the device in hearing aid and cochlear implant users. Materials and Methods: 26 cochlear implant users, 20 hearing aid users, 20 hearing impaired patients without hearing aid use, 30 normal hearing individuals, totally 96 participants were included in the study. Body-Cathexis Scale, WHOQOL BREF quality of life scale were applied to all participants when International Outcome Inventory for Hearing Aids Turkish Version was applied only to hearing aid and cochlear implant users. Aided speech perception scores and duration of device use were also noted. Results: A significant difference was obtained between the body image scores of the hearing impaired individuals without hearing aids use and normal hearing subjects. The body image scores were also significantly different between hearing impaired individuals who use hearing aids and who do not. On the contrary there was no any significant difference between the body image scores of the device user groups (cochlear implant or hearing aid) and normal hearing individuals. There was a significant positive correlation between body image scores and quality of life scores in all groups. Conclusions: Hearing impaired subjects who do not use hearing aids have lower body image and quality of lifewhen compared with other groups. Thus the use of the device (cochlear implant or hearing aid) has a positive effect on body image and quality of life.