Tuzköy (Nevşehir) ve civarındaki volkanitlerin mineralojisi ve petrografisi
Mineralogy and petrography of the volkanics at Tuzköy (Nevşehir) and surrounding area
- Tez No: 47913
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. UMRAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nevşehir, Tuzköy, Basalt, Tuff, Volcanic glass, Smectite
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TUZKÖY (NEVŞEHİR) VE CİVARINDAKİ VOLKANİTLERİN MİNERALOJİSİ VE PETROGRAFİSİ Sevil GÜLEÇ ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİ?İ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. A. Ümran DO?AN 1996, Sayfa: 129 Jüri : Prof. Dr. Yavuz ERKAN Y. Doç. Dr. Sönmez SAYILI Doç. Dr. A. ümran DO?AN Çalışma alanı, Tuz Gölü doğusunda, Ankara'nın yaklaşık 250 km güneydoğusunda, Nevşehir yakınlarında, Tuzköy ile Gülşehir arasında yer alır. Bu çalışmada, iki volkanoklastik birim (Tuzköy ve Peçenek formasyonları) ve iki bazalt (Kızıldağ ve Gülşehir bazaltları) birimi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Polarizan mikroskop, cevher mikroskobu, elektron mikroskobu, X-ışını mikroanalizleri ve toz X-ışını difraksiyon çalışmaları sonucu; Tuzköy formasyonundaki tüflerin, volkanik cam, simektit, karışık tabakalı kil, albit, ortoklas, kalsit, kuvars, hornblend, olivin (fayalit); Peçenek formasyonundaki tüflerin volkanik cam, simektit, karışık tabakalı kil, albit-andezin-labrador, kalsit, epidot, kuvars, honblend içerdikleri; Kızıldağ bazaltının mineralojik bileşiminin iabrador, olivin (fayalit), manyetit, ilmenit, volkanik cam, ojit, kalsit (ikincil), kuvars (ikincil); Gülşehir bazaltının mineralojik bileşiminin ise İabrador, ojit, oligoklas, volkanik cam, manyetit, ilmenit, kalsit (ikincil), kuvars (ikincil) şeklinde olduğu belirlenmiştir. Kızıldağ bazaltı olivin-bazalt ve Gülşehir bazaltı ise ojit-bazalt olarak isimlendirilmiştir. Gülşehir bazaltı iki farklı büyüklükte feldispat kristallerinden oluşmuştur. Feldispat fenokristalleri tipik elek dokusu göstermekte ve kristal merkezleri Ca bakımından zengin olup, kenar kısımları Na bakımından zengin bir manto ile çevrilmiştir. Bazı feldispatlar simektit tipi killere dönüşmüştür. Bununla birlikte önemli miktarda volkanik camın da gaz boşluklarında simektite dönüştüğü gözlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Nevşehir, Tuzköy, bazalt, tüf, volkanik cam, simektit.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MINERALOGY AND PETROGRAPHY OF THE VOLCAN1CS AT TUZKÖY (NEVŞEHİR) AND SURROUNDING AREA Sevil GÜLEÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Ümran DO?AN 1996, Page: 129 Jury : Prof. Dr. Yavuz ERKAN Asst. Prof. Dr. Sönmez SAYILI Assoc. Prof. Dr. A. Ümran DO?AN Study area is located at the eastern portion of Tuz Gölü, between Tuzköy and Gülşehir, near Nevşehir, approximately 250 km SE of Ankara. In this study, two volcano-elastics (Tuzköy and Peçenek formations) and two basalts (Kızıldağ and Gülşehir basalts) studied in detail. Optic microscopy, opaq microscopy, electron microscopy, X-ray microanalysis, and powder X-ray diffraction studies revealed that tuffs in the Tuzköy formation composed of volcanic glass, smectite, mixed layer clay, albite, orthoclase, calcite, quartz, hornblende, olivine (fayalite). Tuffs in the Peçenek formation composed of volcanic glass, smectite, mixed layer clay, albite-andezine-labrador, calcite, epidote, quartz, hornblende. Kızıldağ basalt composed of labrador, olivine (fayalite), magnetite, ilmenite, volcanic glass, augite, calcite (secondary). Gülşehir basalt composed of labrador, augite, oligoclase, volcanic glass, magnetite, ilmenite, calcite (secondary), quartz (secondary). Kızıldağ basalt named as olivine-basalt and Gülşehir basalt named as augite-basalt. In the Gülşehir basalt, feldspars observed in two distinct size ranges. The large feldspars showed a typical sieve structure with Ca-rich center and Na-rich rim. Some feldspars altered to smectite type clay, however, substantial amounts of volcanic glass have been altered to smectite in the pore spaces.