Az31 magnezyum alaşımının tıg kaynağı ile birleştirilebilirliğinin araştırılması
The investigation of the combinability of az31 magnesium alloy with gtaw
  1. Tez No: 479131
  2. Yazar: TARIK SELÇUK ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum Alaşımları, AZ31, TIG Kaynağı, Koruyucu Gaz, Çekme Dayanımı, Mikrosertlik, Magnesium Alloy, AZ31, GTAW, Protective Gas, Tensile Strength, Microhardness
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, AZ31 magnezyum alaşımı çifti TIG kaynak yöntemi ile farklı koruyucu gaz atmosferi ve farklı akım değerlerinde birleştirildi. Koruyucu gaz olarak Argon, Helyum, Argon-Helyum gaz karışımı kullanıldı. Kaynaklı birleştirmeler bu koruyucu gaz atmosferleri altında 130 A, 140 A, 150 A, 160 A akım değerlerinde gerçekleştirildi. Kaynak edilen numunelerin kaynaklı birleştirme bölgelerinin mikro yapıları optik mikroskop (OM), taramalı elektron mikroskobu (SEM), ve enerji dağılımlı X-ışınları (EDS) yöntemleriyle incelendi. Kaynaklı birleştirmelerin mekanik dayanımları mikro sertlik ölçümleri ve çekme testi ile tespit edildi. Yapılan incelemelerde, farklı koruyucu gaz ve ısı girdisi değişimine göre farklı mikroyapıların oluştuğu tespit edildi. Isı girdisi arttıkça kaynak bölgesi genişliğinin ve tane boyutunun arttığı görüldü. En yüksek mikro sertlik değeri argon koruyucu gaz atmosferi altında 130 A akım değerinde kaynak edilen numunede 60 HV olarak ölçüldü. En yüksek çekme dayanımı değeri 130.19 N/mm2 olarak Helyum koruyucu gaz atmosferi altında 130 A akım değerinde kaynak edilen numunede ölçüldü. Düşük ısı girdileriyle kaynaklı birleştirmeleri yapılan numunelerin ortalama çekme dayanımı değerlerinin genelde yüksek olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, AZ31 magnesium alloy pair is combined with different protective gas atmosphere by GTAW welding method at different current values. Argon, Helium, Argon-Helium are used as protective gas. Welded points are carried out under these protective gas atmospheres at the current values of 130 A, 140 A, 150 A, 160 A microstructures of the welded joints of the welded specimens are investigated by optical microscopy (OM), scanning electron micsroscopy (SEM) and energy dispersive X-Ray (EDS) methods. The mechanical strengths of welded joints are determined by micro hardness measurements ands tensile tests. It's found that different microstructures are formed according to different protective gas and heat input changes. It's observed that the width of the weld zone and grain size increase, as the heat input increases. The highest micro hardness value is measured at 60 HV in the sample welded at a current value of 130 A under argon protective gas atmosphere. Also, the highest tensile strentgh value is measured at 130.19 N/mm2 in the welded specimen at a current value of 130A under a helium protective gas atmosphere. It's found that the average tensile strength values of the specimens, welded with low heat inputs are generally high.