Profesyonel futbol liginde görev alan teknik direktör yardımcılarının yaptıkları işteki güçlendirme algılarının incelenmesi
Examined the perceptions of empowerment in their work within the professional football league assistant coach
- Tez No: 479130
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, Spor Yönetimi, Liderik, Teknik Direktör Yardımcısı, Performans, Employee Empowerment, Sport Management, Leadership, Technique Director Assistant, Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, profesyonel futbol liglerinde görev yapan teknik direktör yardımcılarının üstleri tarafından güç devri yapılmasıyla ilgili algılarının; demografik etkenlere ve güçlendirme kavramının anlam, yeterlilik, seçim ve etki boyutlarına göre farklılık gösterip göstermediğini saptamaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2016-2017 Turgay Şeren sezonu içinde, Türkiye Spor Toto Liglerinde, mücadele eden profesyonel futbol takımlarında görev yapan teknik direktör yardımcılarını kapsamaktadır. Araştırmanın örneklemi olasılıksız örneklem yöntemlerinden uygun örneklem yöntemi kullanarak seçilmiştir. Bu araştırma ilişkisel tarama modellerinden nedensel karşılaştırma modeline dayalı olarak düzenlenmiştir. Teknik direktör yardımcılarının psikolojik güçlendirme algıları Spreitzer'in (1995) tarafından geliştirilen ve Flutra Mujla tarafından (2011) Türkçe'ye uyarlanarak, geçerliliği ve güvenilirliği test edilen Personel Güçlendirme Ölçeği ile ölçülmüştür. Ölçek; anlam, yeterlilik, seçim ve etki olmak üzere dört alt boyuttan ve 12 sorudan oluşmaktadır. Personel güçlendirme ölçeği ile birlikte katılımcılardan demografik özellikleri ve farklı değişkenleri analiz etmek için kişisel bilgi formu alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler; SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştr. Kullanılacak ölçek için yüzde ve frekans dağılımları incelendikten sonra cinsiyet, daha önce profesyonel futbol oynanıp oynanmadığı değişkenleri için t-testi istatistiği; yaş, çalıştığınız görev, çalışma süresi, çalışılan lig, eğitim durumu değişkenleri için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine whether the coach assistants who work in professional soccer leagues differ in their perceptions of demographics on power transfer and on the meaning, competence, self-determination and impact dimensions of the concept of empowerment. The samples of the study include the working in a professional football team struggling assistant of Technical Director in the premier league in Turkey, 2016-2017 Turgay Şeren Season. The sample of the study was selected using the appropriate sampling method from the random sampling methods. This research was based on the causal comparison model from relational screening models. Psychological empowerment perceptions of technical director assistants were measured by the Personnel Empowerment Scale developed by Spreitzer (1995) and adapted to Turkish by Flutra Mujla (2011), tested for validity and reliability. The scale consists of four sub-dimensions including meaning, competence, self-determination and impact, and 12 questions. Personnel empowerment scale together with demographic characteristics from participants and personal information form for analyzing different variables were taken. The data obtained in the research; were analyzed using SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) program. After examining the percentage and frequency distributions for the scale to be used, gender is the t-test statistic for the variables for professional football player background; one-way analysis of variance (ANOVA) was used for the variables such as age, task, study duration, studied league, and educational status variables.