Laktasyondaki keçilerde rasyon kaba: Kesif yem oranı, tahıl kaynağı ve balık yağı kullanımının süt verimi ve kompozisyonuna etkileri
The effects of the forage: Concentrate level, grain source and fish oil use in rations on milk yield and composition in lactating goats
- Tez No: 479156
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN RÜŞTÜ KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Keçi sütü, yağ asidi, biyohidrojenasyon, balık yağı, kaba yem oranı, nişasta kaynağı, Goat milk, fatty acid, biohydrogenization, fish oil, roughage ratio, starch source
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma, rasyon kaba:kesif yem oranı, tahıl kaynağı ve yağ kaynaklarının keçilerde performans, süt kompozisyonu, sütte yağ asidi profili, rumen pH, rumen uçucu yağ asitleri (UYA) ve biyohidrojenasyona etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, iki kaba yem oranı: 40,60; iki nişasta kaynağı: arpa, mısır ve iki yağ kaynağı: palm, balık içeren rasyonlar hazırlanarak dört ayrı deneme yürütülmüştür. Birinci ve ikinci denemelerde performansın rasyon muamelelerinden etkilenmediği belirlenmiştir. Birinci denemede rasyonda balık yağı kullanımı ile sütte yağ, üre ve yoğunluk azalmış, konjuge linoleik asit (KLA), C18:1t, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosahekzaenoik asit (DHA) ve çoklu doymamış yağ asitleri toplamı (PUFA) artmış, doymuş yağ asitleri toplamı (SFA) ise azalmıştır. Rasyonda kesif yemin artırılması ile sütte KLA, C18:1t, DHA artmış, EPA azalmıştır. İkinci denemede ise rasyonda arpa kullanımı ile sütte üre ve sitrik asitin arttığı, balık yağı kullanımı ile yağ, laktoz, üre, asitlik, sitrik asit ve yoğunluğun değiştiği, KLA, C18:1t, EPA, DHA ve PUFA'nın arttığı gözlenmiştir. Rasyonda arpa kullanımı ile sütte KLA ve C18:1t artmıştır. Üçüncü çalışmada, rumende pH, asetat ve bütirat etkilenmezken, rasyonda balık yağı kullanımıyla, rumende propiyonat azalmış, doymamış yağ asitleri oranı artmış, biyohidrojenasyon azalmıştır. Kaba yem oranının artması trans yağ asitleri oranını artırmıştır. Son çalışmada ise rasyonda mısır kullanımıyla rumende propiyonatın arttığı, asetat/propiyonat ve asetat+bütirat/propiyonat oranının yükseldiği tespit edilmiştir. Rasyonda balık yağı kullanımı ile rumende propiyonat ve biyohidrojenasyon azalmış ve rasyonda mısır kullanımı ile biyohidrojenasyonun azaldığı belirlenmiştir. Mevcut bulgular ışığında, keçi sütünde insan sağlığına faydalı etkilere sahip bazı yağ asitleri (KLA, EPA, DHA ve PUFA) oranının artırılması amacıyla rasyonda nişasta kaynağı olarak arpa; yağ kaynağı olarak da balık yağı kullanılması önerilebilir. Ayrıca rasyonda kaba yem oranı artırılarak, sütte KLA dışında; EPA, DHA ve PUFA gibi yağ asitleri oranı yükseltilebilir.
Özet (Çeviri)
Present thesis was conducted to determine the effects of ration, roughage: concentrate feed ratio, cereal sources and oil sources on performance, milk composition, milk fatty acid profile in dairy goats; rumen pH, rumen volatile fatty acids and biohydrogenization of volatile fatty acids of cannulated goats. Different roughage ratios (60, 40), starch (barley, corn) and oil sources (palm, fish) were used in set of four experiments. It was observed in the first and second experiments that dairy goat performance was not influenced by ration treatments. In the first experiments, fish oil in rations reduced milk fat contents, urea, density and saturated fatty acids (SFA) levels; increased conjugated linoleic acid (CLA), C18:1t, eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahekzaenoic acid (DHA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA). Increasing roughage ratios also increased milk CLA, C18:1t, DHA and reduced EPA. In the second experiments, barley in rations increased milk urea, citric acid, CLA and C18:1t; fish oil in rations altered fat, lactose, acidity, citric acid and density, increased CLA, C18:1t, EPA, DHA and PUFA. In the third experiments, rumen pH, acetate, butyrate was not influenced from the treatments; fish oil in rations reduced rumen propionate, biohydrogenization and increased unsaturated fatty acid ratios; increasing roughage ratios also increased trans fatty acid ratios. In the fourth experiments, corn in rations, increased propionate, acetate/propionate and acetate + butyrate/propionate ratios. Fish oil in rations reduced rumen propionate and biohydrogenization of fatty acids. Corn in rations also reduced biohydrogenization. Along with the present findings, barley grain is recommended as a starch source and fish oil is recommended as an oil source to improve fatty acid composition (CLA, EPA, DHA and PUFA) of goat milk. Roughage ratio should also be increased to improve such fatty acids except for CLA.