Adana'da turunçgillerde kullanılan akarisitlerin panonychus citri (Acarı: tetranychidae)'de direnç düzeylerinin biyoassay ve biyokimyasal yöntemler ile belirlenmesi ve bunların bazı phytoseiidae (Acarı) türlerine etkileri
Determination of resistance levels of acaricides used in citrus production in panonychus citri (Acari: Tetranychidae) at Adana using bioassay and biochemical methods and their effects on some phytoseiidae (Acari) species
- Tez No: 479171
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ KAZAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Panonychus citri, Phytoseiidae, direnç, yan etki, Adana, Panonychus citri, Phytoseiidae, direnç, yan etki, Adana
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, Panonychus citri McGregor (Acari: Tetranychidae)'nin Adana ilinden toplanan 10 farklı popülasyonunun abamectin, etoxazole, spirodiclofen, spirotetramat ve pyridaben etkili maddeli akarisitlere karşı direnç düzeyleri biyoassay ve biyokimyasal yöntemler ile ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca, bu akarisitlerin Amblyseius swirskii Athias-Henriot, Euseius scutalis (Athias-Henriot) ve Typhlodromus athiasae (Porath & Swirski) (Acari: Phytoseiidae)'nin farklı biyolojik dönemleri üzerinde yan etkileri belirlenmiştir. Panonychus citri'nin bahçe popülasyonlarında belirlenen LC50 değerleri hassas popülasyon ile karşılaştırıldığında, abamectin, etoxazole, spirodiclofen, spirotetramat ve pyridaben için sırasıyla 2.818-34.822, 1.221-18.359, 1.239-40. 438, 1.760-27.505 ve 2.244-75.066 kat direnç saptanmıştır. Popülasyonlarda saptanan toplam esteraz ve glutatyon s-transferaz enzim aktivite değerleri ise 15.856-43.268, ve 2.076-5.293 mOD/min/mg protein arasında değişkenlik göstermiştir. Denemelerde kullanılan tüm akarisitlerin T. athiasae'ye karşı toksik olduğu saptanmıştır. Ayrıca abamectin ve pyridaben A. swirskii'ye, abamectin, etoxazole ve pyridaben E. scutalis'e toksik olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, resistance status of 10 different Panonychus citri McGregor (Acari: Tetranychidae) populations collected from Adana province were determined against abamectin, etoxazole, spirodiclofen, spirotetramat and pyridaben using bioassay and biochemical methods. In addition, side effects of these acaricides were also determined on different biological stages of Amblyseius swirskii Athias-Henriot, Euseius scutalis (Athias-Henriot) and Typhlodromus athiasae (Porath & Swirski) (Acari: Phytoseiidae). Based on the LC50 values of susceptible and orchard populations of P. citri, resistance ratios changed between 2.818-34.822, 1.221-18.359, 1.239-40.438, 1.760-27.505 and 2.244-75.066 fold for abamectin, etoxazole, spirodiclofen, spirotetramat and pyridaben, respectively. Total esterase and glutathion s-transferase enzyme activities determined in the populations, changed between 15.856-43.268, and 2.076-5.293 mOD/min/mg protein. All the acaricides used in the experiments were found to be toxic againist T. athiasae. While, abamectin and pyridaben were determined as toxic to A. swirskii, abamectin, etoxazole and pyridaben were toxic to E. scutalis.