Bereketzâde İsmail Hakkı'nın Esrâr-ı Belâgat'i (Mukaddime cildi)
The Author Bereketzâde İsmail Hakkı's Esrâr-ı Belâgat' (Mukaddime skin)
  1. Tez No: 479289
  2. Yazar: ELİF ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÇALDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bereketzade İsmail Hakkı, belâgat, çeviriyazı, Bereketzade İsmail Hakkı, belâgat (declamation), transcription
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bereketzâde İsmail Hakkı'nın hayatı, eserleri ve özellikle Esrâr-ı Belâgat adlı eserinin Mukaddime kısmı bu çalışmanın konusu oldu. Tez, Giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte“belâgat”kavramı üzerinde durulmuş, belâgatın diğer ilimlerle ve retorikle olan ilişkisine değinilerek bu ilmin tarihî gelişimi hakkında bilgiler sunulmuştur. Akabinde bu tezde incelenen eserin yazarı Bereketzâde İsmail Hakkı'nın hayatı ve eserleri ana hatlarıyla ele alınmıştır. Birinci bölümde Esrâr-ı Belâgat'ın genel bir tanıtımı yapılmış, eser özetlenerek kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve belâgat çalışmaları arasındaki yeri ve önemi belirtilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümü ise eserin çeviriyazı metni ve bu metnin fihristi oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ATEŞ, Elif. The author Bereketzâde İsmail Hakkı's Esrâr-ı Belâgat' (Mukaddime Skin), Malatya, 2017. Bereketzâde İsmail Hakkı's life, works and especially Mukaddime (introduction) part of his work named Esrâr-ı Belâgat are the subjects of this study. The thesis comprises entry and two parts. In the entry,“belâgat (declamation)”notion is emphasised, information about historical development of this science are presented by mentioning belâgat's (declamation) relations with other sicences and rhetoric. Soon after, life and works of Bereketzâde İsmail Hakkı, the writer of the work investigated in this thesis, are dealed with main lines. General overview of Esrâr-ı Belâgat is made at the first part, the study is analysed inclusively by summarising and its place and importance among other belâgat (declamation) studies are indicated. Second part is formed by the study's transcription text and this text's index.