Bereketzâde İsmail Hakkı'nın Esrâr-ı Belâgat adlı eserinin cüz'-i evvel kısmı (İnceleme-metin)
Esrar-ı Belagat of Bereketzade Ismail Hakkı, Cüz-i Evvel
- Tez No: 566743
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÇALDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Esrâr-ı Belâgat, Cüz'-i Evvel, belâgat, Bereketzâde İsmail Hakkı, çeviriyazı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Bu tez, Bereketzâde İsmail Hakkı'nın hayatı, eserleri ve Esrâr-ı Belâgat adlı eserinin Cüz'-i Evvel Kısmı'nın inceleme ve çeviriyazı çalışmasıdır. Tezimiz, giriş ve iki bölüm ve sonuç kısmından meydana gelmiştir. Giriş bölümünde, öncelikle“belâgat”terimi ve belâgatin tarihî gelişimi üzerinde durulmuştur. Ardından eserin yazarı olan Bereketzâde İsmail Hakkı'nın hayatı, eserleri konu edilmiştir. Birinci bölümde, Esrâr-ı Belâgat'in Cüz'-i Evvel bölümünün dil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuş, bunun yanında eser incelemesi de yapılmıştır. İkinci bölümde, eserin fihristi ve çeviriyazıda izlenen yöntem dile getirildikten sonra eserin çeviriyazılı metni verilmiştir. Ardından sonuç ve kaynakça başlıklarına yer verilmiştir. Tezin sonuna da eserin tıpkıbasımı konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is the work of the life, works and Cüz-i Evvel volume of his Esrar-ı Belagat. In the introduction, the term“rhetoric”and the historical development of rhetoric were studied. Then, the life and works of the writer of the work, Bereketzade İsmail Hakkı, were studied. In first chapter, the language and the content features of Cüz-i Evvel volume of Esrar-ı Belagat was focused on besides, work analysis was done. In second chapter, the index and transcription text of work were mentioned and then, transcription of work was given. Then finally, conclusion and references of work were given. The exact copy of the work was given at the end of thesis. KEY WORDS: Esrar-ı Belagat, Cüz-i Evvel, Rhetoric, Bereketzade Ismail Hakkı, transcription.