Sosyo-politik etkileri bakımından İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı: Almanya örneği
Islamic Community Milli Görüş Organization in terms of itssocio-political effects: Germany sample
- Tez No: 479341
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BAHARÇİÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Immigration, International Immigration, Participation, Assimilation, Alignment, Milli Görüş, Islamic Community Milli Görüş (ICMG)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Bu araştırmada İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) teşkilatının sosyo-politik etki alanları ve bunların düzeyi Almanya'da yürütülen saha çalışması kapsamında incelenmiştir. Türkiye'den Almanya'ya yönelen işgücü göçü neticesinde kurulan ve kurumsallaşan IGMG'nin sahip olduğu üye potansiyeliyle Avrupa'nın en büyük sivil İslami örgütlenmesi olarak tanımlanması araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu anlamda IGMG'nin Almanya'da yaşayan ve büyük çoğunluğu Türkiye kökenlilerden oluşan Müslüman nüfus üzerindeki etki düzeyinin incelenmesi araştırmaya olan ilgiyi artırmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın İkinci Bölümünde, ilk olarak IGMG'nin kuruluşuna da etki eden niteliğiyle göç olgusu ele alınmış bu kapsamda uluslararası göç teorileri ve bunların neden olduğu değişim ve dönüşümlere yer verilmiştir. Göç alan ülkelerin uyguladığı göçmen politikaları bağlamında ise asimilasyon, entegrasyon ve çokkültürlülük kavramları kuramsal açıdan irdelenmiştir. Üçüncü Bölüm, Türkiye'den Almanya'ya göç sürecini ve bu süreçte ortaya çıkan sosyo-politik etkileri konu edinmiştir. Bu anlamda vatandaşlık politikaları, uyum politikaları, din-devlet ilişkileri ve siyasal katılım eksikliği gibi sorun alanları değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmanın Dördüncü Bölümünde ise IGMG'nin kuruluş ve gelişim süreci aktarılmıştır. Almanya Türk Birliği, Avrupa Milli Görüş Teşkilatı ve İslam Toplumu Milli Görüş şeklinde üçlü sınıflandırmaya ayrılan süreç; faaliyet alanları, etkileme ve etkileme alanları, zorluklar ve fırsatlar başlıkları altında değerlendirilmiştir. Beşinci Bölüm, Almanya'da yürütülen IGMG üyelerine yönelik saha araştırmasında elde edilen bilgilerden yola çıkılarak hipotezlerin sınanmasından oluşturulmuştur. Bu kapsamda, IGMG'nin üyelerinin siyasal tercihlerine etkisinin sınırlı olduğu, IGMG aidiyeti ile Almanya'ya uyum arasında simetrik bir ilişkinin var olduğu ve üyelerinin Müslüman-Türk kimliğini koruması konusundaki olumlu etkisi sınanarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kavramlar: Göç, Uluslararası Göç, Katılım, Asimilasyon, Uyum, Milli Görüş, İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG)
Özet (Çeviri)
In this study, socio-political domains of Islamic Community Milli Görüş (ICMG-IGMG) organization and their levels are examined within the field study conducted in Germany. The state of being defined as Europe's largest civil Islamic organization with its member potential, IGMG, which is established and institutionalized as a result of labor migration from Turkey to Germany, constitute the starting point for this research. In this sense, the examination of IGMG's impact level on the Muslim population of Germany, the vast majority of which is of Turkish origin, increases interest in this research. In this context, in the second chapter of the research, initially, the immigration phenomenon, which has an impact on the establishment of the IGMG, is discussed while international migration theories and the changes and transformations they caused are mentioned in that scope. The concepts of assimilation, integration and multiculturalism are examined theoretically in the context of immigration policies implemented by immigration countries. Chapter Three subjects the immigration process from Turkey to Germany and the socio-political effects of this process. In this sense, problem areas like citizenship policies, alignment policies, religion-state relations and the lack of political participation are taken into consideration. In the Fourth Chapter of the study, the establishment and development process of the IGMG is described. The process, which is split up a triple classification as Germany Turkish Union, European Milli Görüş Organization and Islamic Community Milli Görüş, is evaluated under the headings of areas of activity, influence and areas of influence, challenges and opportunities. The Fifth Part consists of testing hypotheses using the information obtained from the field research conducted in Germany on IGMG members. In this context, the limited influence of IGMG membership on its members' political preferences, the presence of symmetrical relationship between IGMG membership and compliance with Germany, and the positive impact on its members' protection of Muslim-Turkish identity are tried to be put forward by testing.