Akyazı kasabasının coğrafyası
Geography of the town of Akyazı
- Tez No: 479356
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KODAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Akyazı, Kasaba, Tarım-Hayvancılık, Şavak, Tulum peyniri, Akyazı, Town, Agriculture-Animal Husbandry, Şavak, Tulum cheese
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmamızda Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alan Erzincan'a bağlı Akyazı kasabasının fiziki, beşeri ve iktisadi özellikleri coğrafya biliminin prensiplerine bağlı kalınarak araştırılmıştır. Akyazı coğrafi olarak bir kasaba yerleşmesidir. 1995'ten önce köy iken 1995'ten sonra belde statüsüne dönüştürülmüştür. Erzincan şehir merkezine yaklaşık 4 km. uzaklıktadır. Çalışmanın temel amacı Akyazı kasabasının fiziki, beşeri ve iktisadi birtakım özelliklerini ortaya çıkararak bu özelliklerle ilgili sorunları tespit edip çözüm önerilerini sunmaktır. Araştırmada gezi-gözlem yöntemi kullanılmıştır. Akyazı kasabası Erzincan Ovası'nda kurulmuş, karasal iklimin hâkim olduğu, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı bir yerleşmedir. Araştırma alanının gelişebilmesi için tarım ve hayvancılık desteklenmelidir. Depreme yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the physical, human and economic characteristics of the Akyazı town of Erzincan, located in the Upper Euphrates section of the Eastern Anatolia Region, were researched adhering to the principles of geography. Akyazı is geographically a town settlement. It was converted from the village before 1995 to the state of the province after 1995. It is approximately 4 km far from Erzincan city center. The main aim of the study is revealing the physical, human and economic characteristics of the town of Akyazı and to identify the problems related to these properties and present solutions. Trip-observation method was used in this research. The town of Akyazı is a settlement that established in Erzincan Plain, where the terrestrial climate is dominant, and agriculture and livestock activities are done intensely. Agriculture and animal husbandry should be supported for the development of the research area. Consciousness-raising activities for earthquake should be done.