Feminist Distopya örnekleri olarak Katharine Burdekin'in Swastika Geceleri ve Zoe Fairbairns'in kadınlar kulesi
Swastika night by Batherine Burdekin and benefits by Zoe Fairbairns as examples of Feminist Dystopia
- Tez No: 479371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUBİLAY GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ütopya, distopya, feminizm, feminist distopya, kadın, Utopia, dystopia, feminism, feminist dystopia, woman
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, erkek egemen distopya yazım kültüründe kadın yazarın da söz sahibi olduğunu göstermektir. Bu amaçla Katharine Burdekin'in Swastika Geceleri ve Zoe Fairbairns'in Kadınlar Kulesi adlı iki feminist distopya eseri feminist distopya örnekleri olarak ayrıntılı şekilde irdelenmiştir. Kadın yazarların distopya kültürüne bakış açılarını ortaya koymak, onların bu eserlerde verdiği mesajları gün yüzüne çıkarmak ve kadınların erkek egemen bir toplumda karşı karşıya oldukları alçaltıcı durumu dile getirmek bu tezi yazmadaki öncelikler olmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde edebi yazım örnekleri olarak ütopya, distopya ve üstopyanın içerikleri ve edebiyat tarihindeki gelişimleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, feminizm kavramının tanımına, ilk çağlardan günümüze kadar kadınların karşılaştıkları sorunlara ve verdiği mücadelelere, daha sonra ise kadınların ütopya ve distopya türlerine yaptığı katkılara değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Katharine Burdekin'in yazdığı Swastika Geceleri ve Zoe Fairbairns tarafından yazılan Kadınlar Kulesi feminist distopya örnekleri olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is intended to demonstrate that female writers too have a say in male- dominated culture of dystopian writing. For this purpose, two feminist dystopian works called Swastika Night by Katharine Burdekin and Benefits by Zoe Fairbairns have been examined in detail as examples of feminist dystopia. Priorities in writing this thesis are to reveal perspectives of female writers to culture of dystopia, to unearth the messages given by them in these works and to express humiliating situations women face in a male-dominated society. The study consists of three chapters. In the first chapter, information about what is included in utopia, dystopia and ustopia as forms of writing and their development in the history of literature is given. In the second chapter, definition of feminism, problems women have faced since the early ages on and their struggles, and women's contributions to utopian and dystopian genres are pointed out. In the third chapter of the study, Swastika Night by Katharine Burdekin and Benefits by Zoe Fairbairns are examined as examples of feminist dystopia.