Okul öncesi çocuklarda değerler eğitimi kapsamında yardımlaşma ve paylaşma değerleri
The importance of asistance and sharing in the scope of values education of pre-school 4-6 years group children
  1. Tez No: 479392
  2. Yazar: YASEMİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MACİD YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Okul Öncesi Çocuklar, Yardımlaşma, Paylaşma, Value, Values Education, Pre-school Children, Sharing, Helping
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Eğitim ve öğretim hayat boyu devam eden bir süreçtir. Bu süreç belli dönemlerden meydana gelmektedir. Bunlardan biri de okul öncesi dönemi içeren 4-6 yaş dönemidir. Özellikle bu dönemde öğrenilenler çocuğun üzerinde hayatı boyunca önemli bir etkiye sahiptir. Küreselleşen dünyamızda, değerlerin hızlı bir değişime girmesi, bu değerlerden çok önemli gördüğümüz yardımlaşma ve paylaşma değerlerin bozulmaya yüz tutması, okul öncesi dönem çocuklarının da bundan etkilenmesi, tez konusu olarak yardımlaşma ve paylaşma değerini seçmemize neden olmuştur. Değerler eğitimi alanına bir katkı sağlamak düşüncesiyle bu çalışma yapılmıştır. Okul öncesi dönem, çocuğun kişiliğinin gelişiminde ve değerlerinin oluşumunda hayati öneme sahiptir. Özellikle bu dönemdeki çocuğun aileden ayrılıp başka bir çevreye girmesi çocuğun yeni davranışları benimsemesini beraberinde getirecektir. Gerekli değerleri benimsemeyen çocuğun bu dönemde kazanacağı kötü davranışlar ileriki yaşlarda problem oluşturabileceğinden değerlerin çocuğa öğretimi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, okul öncesi dönemdeki çocuklara yardımlaşma ve paylaşma değerlerinin okullarda öğretilmesi konusu incelenmiştir. İlk olarak çocukların gelişim özellikleri ele alınmış, ailenin ve okul öncesi dönemin önemine değinilmiştir. Sonrasında değer kavramı, değerlerin özellikleri, değerlerin işlevleri ve tasnifi üzerinde durulmuştur. Son olarak yardımlaşma ve paylaşma değerlerinin çocuklar üzerindeki rolüne, bu değerlerin oluşmasında uygulamada görülen aksaklıklara ve dikkat edilmesi gereken hususlara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Education and training are ongoing processes for lifelong. This process consists of a certain period. One of these is 4-6, which includes the period before school age period. Especially in this period, they learned the boy have a significant effect on his life. In our globalizing world, a quick change of values, we have seen very important assistance and sharing of these values deteriorate of face value that affected preschool children, as assistance and thesis subject has led us to choose the value of the share. The thought of a values education to contribute to this work. The child's personality development in preschool, and values is vital in the formation. Especially in this period was the child's family to get out into the environment from the child in the adoption of new behaviors. Adopt the necessary values this period the child will win that bad behavior can create problems in later years teaching children values. In this study, preschool children in the aid and teaching in schools that share values. First children's development properties are discussed, mentioned the importance of the family and the pre-school period. After that, the concept of value of value of properties, values, functions and classification are emphasized. Finally, solidarity and sharing the values of the children of the role, this value should be considered in an application on a common glitch and issues were mentioned.