Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 4-6 yaş çocuklarına yönelik değerler eğitimi setinin incelenmesi
Examination of the values education set of the Presidency of Religious Affairs for 4-6 year old children
  1. Tez No: 903593
  2. Yazar: RAHİME BETÜL YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA ÇİNEMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Yaygın Din Eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığı, Okul Öncesi, Çocuk Kitapları, Religious Education, Non-Formal Religious Education, Presidency Of Religious Affairs, Preschool, Children's Books
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmamızda 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarının faaliyet alanını takip eden süreçte Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla okul öncesi çocuklara yönelik hazırlanan materyallerden biri olan Hikâyeler ve Etkinliklerle Değerler Eğitimi Seti I-II, din ve değerler eğitimi açısından incelenmiştir. Araştırma yöntemlerinden biri olan nitel yöntemin benimsendiği çalışmada doküman incelemesi yolu tercih edilmiştir. Çalışmanın örneklemi ise amaçlı örnekleme türlerinden ölçüt örnekleme ile belirlenmiş, elde edilen veriler içerik analizinin açık kodlama yolu ile çözümlenmiştir. Çalışmanın analiz kategorileri Kur'an kursları öğretim programında yer alan din ve değer eğitimi kazanımları doğrultusunda belirlenmiştir. Kazanımlar 4-6 yaş grubu kategorisinde bulunan ünitelerden hareketle incelenmiştir. Özelde Hikâyeler ve Etkinliklerle Değerler Eğitimi Seti I-II seti din ve değer eğitimi kapsamında incelenmesi belirlenmiştir. Bunlar din eğitimi içeriği olarak, şunlardır: Allah sevgisi, bayram sevgisi, dua, din sevgisi, dini mekân sevgisi, kâinat sevgisi, kitap (Kur'an-ı Kerim) sevgisi, peygamber sevgisi. Değer eğitimi içeriği olarak ise, adalet, adab-ı muaşeret, doğruluk ve dürüstlük, empati, iş birliği, milli-dini değerler, sabır, saygı, sevgi ve merhamet, sorumluluk, yardımlaşma ve paylaşma temalarıdır. Çalışmada kitaplarda en fazla Allah sevgisi, en az din sevgisine ilişkin dinî motiflerin yer aldığı tespit edilmiştir. Kitaplarda en yoğun işlenen değerin ise sevgi, en az yer alan değerin ise merhamet olduğu tespit edilmiştir. Hikâyeler ve Etkinliklerle Değerler Eğitimi Seti I-II'nin, başta Allah inancı olmak üzere çocuğun din eğitimini destekleyen, değer eğitimi kapsamında da sevgi temasını önceleyen bir içeriğe sahip olduğu sonucu elde edilmiştir. Bununla birlikte çocukların okul öncesine yönelik eğitim içerikleri zenginleştirilerek araştırmacı ve öğreticilere yönelik birtakım öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our study, following the field of activity of the Quran courses for the 4-6 age group, Values Education Set I-II with Stories and Activities, which is one of the tools prepared for preschool children through the Presidency of Religious Affairs, will be examined in terms of religion and values education. In the study where the qualitative method, one of the research methods, was adopted, document analysis was preferred. The sample of the study was determined by criterion sampling, one of the purposeful sampling types, and the obtained data was analyzed by open coding of content analysis. The analysis categories of the study were based on the units named in the 4-6 Age Group category in the Quran Courses Curriculum, and headings were determined within the scope of religion and value education, which constitute the content of the Values Education with Stories and Activities Set I-II. These, as the content of religious education, are love of God, love of holidays, prayer, love of religion, love of religious places, love of the universe, love of the book (Quran), love of the prophet. As for the content of value education, the themes are justice, good manners, truthfulness and honesty, empathy, cooperation, national-religious values, patience, respect, love and mercy, responsibility, cooperation and sharing. In the study, it was determined that religious motifs related to the love of God were included the most in the books and love of religion the least. It has been determined that the most frequently mentioned value in the books is love, and the least mentioned value is compassion. As a result, it has been revealed that Values Education with Stories and Activities Set I-II has a content that supports the child's religious education, especially belief in God, and prioritizes the theme of love within the scope of values education. In addition, some suggestions were put forward in the study in terms of providing children with more meaningful learning and enriching the motifs used in the books.