Tütün kullanımını bıraktıktan sonra tütüne yeniden başlama süresini etkileyen faktörlerin cox regresyon ile analizi
Analysis of the factors for the time period for re-starting tobacco usage after quitting, by cox regression
  1. Tez No: 479410
  2. Yazar: AYŞENUR DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Sosyoloji, İstatistik, Econometrics, Sociology, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Cox Regresyon, Yeniden Tütün Kullanma, Cox Regression, Re-using tobacco
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tütün kullanımı önemli bir halk sağlığı problemi olmasının yanı sıra küresel sağlık sorunu olarak da kabul edilmektedir. Tütün kullanımı bireyin sağlığını tehdit edici bir unsur olarak görülmekte, hastalıklara ve insanların normal yaşam süresini kısaltarak erken ölümlere neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki 15 yaş ve üzeri bireylerin tütün kullanmayı bıraktıktan sonra tekrar tütün kullanmaya başlamasında belirleyici olan faktörleri tespit etmek, bireylerin tütün kullanmayı bırakıp tekrar başlamasına kadar geçen süreye etki eden demografik ve sosyoekonomik faktörleri yaşam sürdürme analizinde önemli bir regresyon modeli olan Cox regresyon yöntemi ile incelemektir. Araştırmada, TÜİK tarafından 2012 yılında yapılan“Küresel Yetişkin Tütün Araştırması”anketinden elde edilen yatay kesit verileri kullanılmıştır. Tahmin edilen model sonuçlarına göre, cinsiyet, eğitim durumu, ev kuralları, tütün ürünlerinin vergisinin arttırılması durumu, yaş ve refah düzeyi göstergelerine ilişkin değişkenlerin yeniden tütün kullanmaya başlama riski üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tobacco usage is not only an important public health problem, but also is considered as a global health problem. Tobacco use is seen as a threat to the health of the individual, leading to diseases and premature deaths by shortening the normal life span of people. The aim of this study is to identify the determinants of individuals in Turkey aged 15 and above re-starting tobacco usage after quitting and to determine the demographic and socioeconomic factors affecting the period between quitting and restarting tobacco usage by Cox Regression method which is an important regression model for survival analysis. In the research, the cross sectional data obtained from the“Global Adult Tobacco Survey”survey conducted by TUIK in 2012 was used. According to predicted model results, variables related to gender, educational status, house rules, increase of tax on tobacco products, age and wealth level indicators have been found to be effective on the risk of re-using tobacco.