Pozitif psikolojik sermaye, iş stresi ve işten ayrılma niyeti ilişkisi: Erzurum ve Denizli uygulaması
The relationship between positive psychological capital, work stress and turnover intention: an application in Erzurum and Denizli
- Tez No: 479418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikoloji, Pozitif Psikolojik Sermaye, İş Stresi, İşten Ayrılma Niyeti, Positive Psychology, Positive Psychological Capital, Work Stress, Turnover Intention
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın amacı pozitif psikolojik sermaye, iş stresi ve işten ayrılma niyeti kavramları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu doğrultuda, çalışmanın birinci bölümünde pozitif psikolojik sermaye, iş stresi ve işten ayrılma niyeti kavramları ile ilgili kuramsal bilgiler verilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında alan araştırmasının yapıldığı Erzurum ve Denizli'deki sağlık kurumlarından elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre pozitif psikolojik sermaye ile iş stresi ve pozitif psikolojik sermaye ile işten ayrılma niyeti arasında negatif yönlü, iş stresi ve işten ayrılma niyeti arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarının ilgili alanyazına ve uygulayıcılara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca, çalışma ile elde edilecek sonuçların bireysel, örgütsel ve toplumsal gelişime katkı sağlaması da beklenilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the concepts of positive psychological capital, work stress and intent to leave work. In this respect, in the first part of the study, the theoretical framework of these concepts is given. In the application part of the study, the data obtained from the health institutions in Erzurum and Denizli where the field research conducted are analyzed. According to the results both the relationship between positive psychological capital and work stress and, the relationship between positive psychological capital and turnover intention is negative, whereas there is a positive relation between job stress and turnover intention. It is thought that the results of the research will contribute to the relevant literature and to the practitioners. It is also expected that individual, organizational and social improvement contributions will be obtained from the results gathered from the study.